INHOUD Toneelschrijversdag

Op 18 mei wordt de eerste toneelschrijversbijeenkomst gehouden bij Standplaats Utrecht. Deze bijeenkomst is erop gericht om het samen te hebben over wat er nodig is om de artistieke ontwikkeling van toneelschrijvers in Nederland verder te ondersteunen. 

Deze middag wordt georganiseerd door: Theater Bellevue, Het Toneelschrijfhuis, Anna van der Kruis en Het Huis Utrecht.

Het gaat relatief goed met het toneelschrijven in Nederland. Toch is het goed om bij elkaar te komen, want er zijn kansen om het nog beter te maken. Wat vrolijk stemmende voorbeelden: Het Nationale Theater geeft nadrukkelijk schrijfopdrachten. Bij het NNT en Toneelgroep Maastricht worden nieuwe, grootschalige projecten met behulp van gespecialiseerde schrijvers opgezet. Jonge gezelschappen als Firma Mes, TGEcho, De Vlieg en Sir Duke werken steevast met een schrijver en zijn ‘upcoming’. De Theaterkrant publiceert onder de naam DeClaus met enige regelmaat een literaire kritiek van een nieuwe Nederlandstalige toneeltekst. Fondsen hebben oog voor het belang van toneelschrijvers, omdat die nieuwe stemmen kunnen laten klinken en nieuwe verhalen op de podia verteld krijgen. Kortom, de beroepsgroep is zich aan het versterken.

Standplaats Utrecht, Fort Blauwkapel
Een goed moment om van elkaar te horen wat onze behoeftes zijn. Dat gaan we doen op Fort Blauwkapel, de thuisbasis van Standplaats Utrecht. Deze fraaie plek aan de rand van Utrecht is sinds een half jaar platform voor talentontwikkeling, opgericht door Het Huis Utrecht, Theater Utrecht, SPRING Performing Arts Festival, DOX en Het Filiaal in samenwerking met SWK030. Ook hier wil men ruimte maken voor toneelschrijvers. De bijeenkomst die op zaterdag 18 mei georganiseerd wordt, is daarom in principe de eerste editie van een lange reeks.

Het programma
12.00 uur: – inloop
12.30 uur: – aanvang en introductie
– lunch (aangeboden door Het Huis Utrecht)
– gesprekken in groepen van 5 à 7 personen
– pauze
– presentatie en gezamenlijk gesprek
15.30 uur: – borrel

Belangrijke gegevens:
adres: Kapelweg 7, Utrecht (ingang terrein bij Kapelweg 1)
Aanmelden: is verplicht, dit kan via Theater Bellevue, Het Toneelschrijfhuis, Anna van der Kruis en Het Huis Utrecht. Marijn Lems

REAGEER