Rita Hoofwijk

Over de maker

Rita Hoofwijk studeerde in 2016 af aan Toneelacademie Maastricht. Haar afstudeerscriptie Verwondering verkennen won de scriptieprijs van de Faculteit van de Kunsten. Na haar studie werkte ze als kunstenaar o.a. in opdracht van de Jan van Eyck academie, nam ze deel aan Atelier Oerol/Over het IJ Festival en is ze artist-in-residence bij SoAP en VIA ZUID. Haar werk focust veelal op de blik van de bezoeker, welke ze middels een gestuurde kijkrichting uitnodigt zijn omgeving op een andere manier waar te nemen.

Over facing faces

facing faces – capturing human presence is een installatie die mensen laat kijken naar mensen. Twee bezoekers nemen tegenover elkaar plaats. Als een analoge film wordt een rol met portretten door Rita Hoofwijk voor hun ogen afgedraaid. Ieder gezicht draagt een titel die vertelt hoe deze persoon gezien is. Die beschrijving kleurt de blik, blijft onvolledig, biedt een kader aan de kijker en stelt de vraag “Hoe zie je zelf?”.

facing faces staat stil bij de manier waarop we iemand zien en vormt een voorstel om opnieuw, langer en intensiever te kijken.

Tijdens de Makersdag 2018 is facing faces te zien als performance-installatie en als expositie.

Credits

Concept & uitvoering: Rita Hoofwijk
Fotografie: Vivian Keulards
Ontwerp: Milan Meeuse
Dramaturgie: Jasper Delbecke
Grafisch ontwerp: Studio Noto
Techniek: Atelier Provinciaal Domein Dommelhof
Producent: Stichting SoAP
Coproducent: Festival Cement, VIA ZUID
Tot stand gekomen met hulp van: Stichting Brand Cultuurfonds Limburg

Meer informatie

www.ritahoofwijk.com