Residenties Maart

Het Huis Utrecht heeft maandelijks diverse theatermakers in residentie. Tijdens deze residenties kunnen makers onderzoek doen, schrijven en nieuw werk ontwikkelen en uitproberen. In maart 2019 zijn Lips & Knobel en Paula Chaves Bonilla te gast.

4 tot 17 maart: LIPS&KNOBEL. Scenografen Sanne Lips (1988) en Liesje Knobel (1984) zijn werkzaam als kostuum- en decorontwerper in het theater. Daarnaast vormen ze samen het makersduo LIPS&KNOBEL. In deze residentie zetten ze de volgende stap in een groter onderzoek naar revolutie. Vorig jaar maakten ze installatie A LITTLE UPSET. “Met het boek Animal Farm van George Orwell als uitgangspunt onderzochten we het bekende verhaal van de revolutie die z’n eigen kinderen opeet. We stelden onszelf de vraag: willen we een revolutie? Want, ja!, we willen radicale verandering. Maar wat komt er na het tegen-denken, na de revolutie? A LITTLE UPSET vormde het eerste bedrijf in dit grotere project: het protest. Het moment van in beweging komen, je stem laten horen en je verenigen. In het nieuwe onderzoek, het tweede bedrijf, richten we ons op de escalatie. Wanneer het verder gaat dan het geweldloze protest. In een beeldend onderzoek stellen we onszelf de vraag welke rol geweld speelt in het veranderen van de wereld.”
Tijdens de residentie periode LIPS&KNOBEL een tijdelijk atelier in waarin ze in het inhoudelijke gesprek en het maken en verzamelen van beeldmateriaal kunnen verdwalen. Het verzamelde beeldmateriaal krijgt een rol in twee vervolgprojecten: een LAB onderzoek bij Over het IJ festival in 2019 en de voorstelling A BIG UPSET in 2020.

18 tot 31 maart: Paula Chaves Bonilla. Paula Chaves is een Colombiaanse choreograaf, performer en activist uit Amsterdam. Dit wordt het tweede residentieblok van “Alias: La chica scratch”. Waarin ze de positie van documentair en journalistiek materiaal met fictie, magie en kwantumfysica onderzoekt. Bovendien zal ze onderzoek doen naar de ruimtelijke belichaming van niemandsland, nergens en tussenlandschappen als een manier om haar diaspora, migranten en plaatsvervangende ervaringen ruimtelijk te materialiseren. Op zoek naar hoe je out-of-place ervaringen vertaalt in echte ‘locaties’ en sferen. Tijdens de residentie concentreet ze zich het creëren van choreografisch materiaal en de speelse compositie hiervan. Het project zal zich dit jaar verder ontwikkelen, binnen andere artistieke residenties en zal in de herfst van 2019 in première gaan.