INHOUD Residenties in Februari

In Het Huis werken door het jaar heen tientallen theatermakers aan onderzoek en aan de verdere ontwikkeling van hun kunstenaarschap. De makers krijgen van ons een studioruimte en begeleiding van het artistiek team aangevuld met productionele en zakelijke ondersteuning. Als het onderzoek afgerond is volgen kleine presentaties. Volg hiervoor ook onze social media.

Van 3 feb t/m 1 maart  is Alaa Minawi in een lange residentie in Het Huis. Deze Palestijns-Libanese maker studeerde aan de Master Scenography in Utrecht en toonde zijn werk onder andere op het Amsterdam Fringe en Dancing On The Edge. Minawi maakt ervaringsgerichte installaties en doet in Het Huis onderzoek naar de thema’s zichtbaarheid en onzichtbaarheid en ‘belonging’. Kan onzichtbaarheid in een samenleving ook een kracht zijn? Hoe creëer je je eigen ‘sense of belonging’? Minawi organiseert gespreksmiddagen over het thema en op basis van deze input creëert hij kleine interventies op onverwachte plekken in Het Huis.

Wil je meer info over Alaa Minawi?
Website / Instagram

Gita Hacham, Theater Tocht en  Marjolein van der Meer zorgen er vanaf 13 februari voor dat al onze studios gevuld zijn met residenten:

Van 12 t/m 26 februari is toneelauteur Gita Hacham bij ons in schrijfresidentie. Gita onderzoekt de manieren waarop klassiek repertoire inclusiever kan worden gemaakt. Ze is onder andere bezig met een bewerking van Who’s Afraid Of Virginia Woolf, waarin ze de rollenpatronen tussen George, Martha, Nick en Honey flink wil opschudden en waarbij de laatste twee door mensen van kleur worden gespeeld.

 Theater Tocht is van 13 t/m 25 februari in Het Huis in residentie. Dit jonge collectief gooide vorig jaar op het Café Theater Festival hoge ogen met hun voorstelling Bovenkamer, over drie zussen die na jaren van eenzame afzondering opeens weer onder de mensen komen. In Het Huis doen de makers onderzoek naar de codes van het absurdisme. Hoe kun je theater maken dat absurdistisch en toch intiem is? Hoe houd je de personages menselijk als ze in een situatie leven die onkenbaar of onpeilbaar is? Tocht experimenteert tevens in enkele toonmomenten met de publieksopstelling – hoe heeft die invloed op de beleving van het publiek?

Wil je meer info over Theater Tocht?
Facebook / Instagram

Marjolein van der Meer, die ook van 13 t/m 25 februari in Het Huis is, was al eerder bij ons in residentie en presenteerde haar performance Over Schoonheid Ha! Ha! Ha! op de Makersdag van 2017. In haar werk zoekt Van der Meer naar een mengvorm tussen toneel en een bepaalde muzikaliteit, die zich onder andere uit in onderzoek naar tekstbehandeling en ritme. In haar nieuwe onderzoek staat meerstemmigheid centraal: op basis van stemopnames componeert Van der Meer een geheel waarbij de diversiteit van accenten, kadans, timbre en spraakritme de hoofdrol speelt. Hoe arrangeer je een groepsdynamiek?

Wil je meer info over Marjolein van der Meer?
Website / Instagram

Ben je ook geïnteresseerd in een residentieplek? Stuur een mail naar: marijn@hethuisutrecht.nl en/of milone@hethuisutrecht.nl.

REAGEER