Residenties december

Het Huis Utrecht heeft maandelijks diverse theatermakers in residentie. Tijdens deze residenties kunnen makers onderzoek doen, schrijven en nieuw werk ontwikkelen en uitproberen. In december zijn Franziska Menge en Gita Hacham gast.

19 november tot 2 december: Franziska Menge. “Ik vertrek in dit onderzoek vanuit mijn fascinatie voor de soldaat. De soldaat is voor velen het symbool van trots en heldhaftigheid. Deze man, die bereid is voor volk en vaderland zijn leven te geven, heeft een bijzondere aantrekkingskracht. Want waarom spelen kleine jongetjes gevechtjes na met plastic geweren en waarom kijken dames graag naar militaire parades? In dit onderzoek duik ik in de beelden die in ons collectief geheugen rondzwerven en die de soldaat tot een aantrekkelijk en fascinerend object maken. Hoe ontstaat zo’n beeld? (Hoe) wordt het bewust geënsceneerd? Welke elementen zijn kenmerkend? Daarbij is er één beeld dat mij in het bijzonder interesseert: het beeld van de dode soldaat. Als een soldaat aantrekkelijk is, is zijn sterven dat dan ook?”

3 tot en met 22 december: Gita Hacham. Het is van groot belang dat er toneel wordt gemaakt voor  een volwassenen publiek die “diversiteit” in zich dragen, die in een diversiteits context leven. Vele van ons zijn insider/outsider tegelijkertijd. Dat betekent dat men de dominante groep en haar codes goed kent en uiteraard de positie van de minderheid goed kent en diens codes. Daardoor ontwikkelt men een bepaalde blik, gevoel en kennis.
Klassiekers houden een waarheid in zich waardoor we altijd naar ze terug keren.”Ik wil onderzoeken hoe ik vanuit mijn visie kan werken met de klassiekers. Met de blik van insider/outsider zonder dat het daarover (in de eerste plaats) hoeft te gaan.
In de eerste plaats doet het niet toe wie er op het podium staat, wie de schrijver/maker is, in de tweede plaats doet het er alles toe.”