MAKERSLAB: residenties in december

Het Huis Utrecht heeft maandelijks diverse theatermakers (makers) in residentie. Tijdens deze residenties kunnen makers onderzoek doen, schrijven en nieuw werk ontwikkelen en uitproberen. Ook in december hebben we residenten in Het Huis. Zo zit het kunst collectief playField. in een langdurige residentie van vier weken en hebben we Marijn Brussaard en Lisa Groot Haar in residentie. 

25 november t/m 8 december: Lisa Groot Haar. Theatermaker, programmamaker, educatiemaker en performer Lisa Groot Haar studeerde in 2018 af aan de opleiding Theatermaker- en docent in Amsterdam. Lisa maakt beeldend, fysiek en zintuigelijk theater dat onder je huid kruipt. De ervaring van het publiek is een centraal startpunt voor haar voorstelling. Waar is het publiek? Wat ervaart het publiek? Tijdens haar residentie gaat Lisa het fenomeen ‘de ander’ of ‘het vreemde’ onderzoeken. Ze gaat terug naar het eeuwenoude theaterstuk Medea van Euripides, waarin vreemdeling Madea verbannen wordt. Wat is het om als ‘het vreemde’ te worden gezien? Wat is de macht van de groep versus het individu? Hoe kan angst voor het onbekende aanzetten tot handelen? Dat gaat Lisa onderzoeken met o.a. sound designer Mathijs de Valk en met performers en theatermaker Mireia Lzquierdo de Benito en Andrés Lievano.

10 t/m 22 december: Heather Ware. Heather Ware danst sinds 2003 bij LeineRoebana. Ze is opgeleid in Canada (Royal Winnipeg Ballet School en Toronto Dance Theatre) en aan de Rotterdamse Dansacademie. Tijdens haar residentie in Het Huis gaat Heather onderzoeken hoe dans en muziek ons kan helpen verbindingen te maken met de huidige (natuurlijke) wereld waarin we leven. Heather heeft een deel van haar onderzoek buiten op een besneeuwde heuvel in Banff, canada (-13 graden) gemaakt! Ze woont en werkt dan ook met één voet in Nederland en één voet in Canada.