Residenties Januari

Het Huis Utrecht heeft maandelijks diverse theatermakers in residentie. Tijdens deze residenties kunnen makers onderzoek doen, schrijven en nieuw werk ontwikkelen en uitproberen. In januari 2019 zijn Clara Garcia Fraile en Sam Scheuermann te gast.

7 tot 20 januari: Clara Garcia Fraile (Spanje, 1984) werd in Brighton opgeleid tot danseres, waarna ze haar kunstenaarschap uitdiepte met een bachelor in Interactive Media Design en een Master Theater aan Das Theatre in Amsterdam. In haar residentie in Het Huis borduurt ze voort op haar project The Love Stories Donation Desk, waarin mensen gevraagd worden om hun waargebeurde liefdesgeschiedenissen te doneren. De verhalen worden vervolgens ter beschikking gesteld aan mensen die ze nodig hebben: bij voorbeeld twee mensen die willen trouwen om een verblijfsvergunning te bemachtigen, maar niet echt een koppel zijn. Fraile gaat tijdens de residentie op zoek naar een artistieke vertaling van het materiaal dat ze op deze manier verzameld heeft.

21 januari tot 3 februari: Sam Scheuermann (Nederland, 1994) studeerde in 2017 af aan de regieopleiding van Toneelacademie Maastricht. In haar afstudeervoorstellingen zocht ze naar het spanningsveld tussen installatie en performance. In Nomaden en Goden stond de ‘etalerende mens’ centraal; de acteurs bewogen zich binnen en buiten een glazen hok, en leken zich dan weer wel, dan weer niet bewust van het feit dat ze door het publiek werden gadegeslagen. In het nieuwe project Mensen wil Scheuermann op zoek gaan naar de fluïditeit van onze identiteit. Hoe wordt deze beïnvloed door de manier waarop we worden geobserveerd, en door wie?