Residenties April

Het Huis Utrecht heeft maandelijks diverse theatermakers in residentie. Tijdens deze residenties kunnen makers onderzoek doen, schrijven en nieuw werk ontwikkelen en uitproberen. In april 2019 zijn oneseconds en Igor Vrebac te gast.

1 t/m 14 april: oneseconds. Oneseconds heeft een fascinatie voor systemen en doctrines die langzaam, ongemerkt ons leven binnendringen en ons gedrag beïnvloeden. Denk aan smartphones, social media, slimme digitale assistenten en processen waar keuzes steeds meer worden aangedreven door artificiële intelligentie, algoritmes en data. Het werk wat ze doorgaans maken ligt in een gebied waar performance, installatiekunst en games elkaar raken. “In april zetten we de eerste stap in de ontwikkeling van Het Systeem. Het Systeem is een interactieve ervaring die zich afspeelt in de realiteit van de deelnemer, geleid door een kunstmatig intelligent systeem.” Lees meer over Oneseconds >>

15 t/m 28 april: Igor Vrebac (i.s.m. Lotte Stalman). De natuur is ongerept, chaotisch en daardoor vaak seksueler dan we in eerste instantie ervaren. Deze voortdurende hofmakerij is het startpunt voor het (vorm)onderzoek waarbij theatermaker Igor Vrebac en filmmaker Lotte Stalman zich afvragen hoe ze natuurelementen kunnen inzetten om deze sexappeal van Moeder Natuur te herkennen en te ervaren?
Het onderzoek dat de werktitel Evolution, baby draagt, is onderdeel van Igor’s langdurige proces naar een verhouding tot de natuurlijkheid van onze seks en seksualiteit. Hij pluist dit thema verder uit in het kader van Het Atelier: een onderzoekstraject op locatie voor makers binnen Oerol en Over het IJ Festival.

29 april t/m 15 mei & 27 mei t/m 9 juni: Abhishek Thapar In zijn huidige residentie in Het Huis onderzoekt Thapar wat het betekent om hindoe te zijn. In tijden waarin het hindoe-nationalistische beleid van de Indiase premier Narendra Modi voor steeds meer verdeling zorgt binnen India en daarbuiten, vragen Thapar en zijn co-maker Akshaya Krishnamoorthy zich af: wie bepaalt wat het betekent om hindoestaans te zijn? Thapar en Krishnamoorthy onderzoeken samen hoe deze vragen in een beeldende installatie kunnen worden gevangen.” Marijn Lems (dramaturg Het Huis Utrecht). Thapar is al langere tijd aan Het Huis verbonden, lees meer >>.