Residenten in Het Huis

In Het Huis werken door het jaar heen tientallen theatermakers aan onderzoek en aan de verdere ontwikkeling van hun kunstenaarschap. De makers krijgen van ons een studioruimte en begeleiding van het artistiek team aangevuld met productionele en zakelijke ondersteuning. Als het onderzoek afgerond is volgen kleine presentaties. Volg hiervoor ook onze social media.

De hele maand maart hadden we Fractal te gast: zij waren van 2 t/m 29 maart in een lange residentie in Het Huis. Dit danscollectief was met hun korte performance One blood een van de hoogtepunten van Makersdag 2019 en daarna stalen ze op Amsterdam Fringe de show met hun video- en dans-hybride From the streets to the seats. Het onderzoek naar deze mengvorm hebben ze in de residentie in Het Huis voortgezet, waarin ze toewerken naar hun nieuwste voorstelling The Rest is Noise.

Wil je meer info over Fractal?
Website / Instagram / Facebook / Youtube

Thais di Marco & Kevin Trappeniers zorgden er vanaf 26 februari & 2 maart voor dat al onze studios gevuld waren met residenten.

Thais di Marco was van 26 februari t/m 9 maart in een korte residentie. Deze Braziliaanse dans- en theatermaker haalde in 2018 haar Master bij Das Choreography in Amsterdam en werkt samen met voormalig resident Paula Chaves Bonilla, met wie ze in het najaar van 2019 de opzwepende performance Omni Toxica maakte. In Het Huis onderzocht ze een werkvorm binnen postcolonial aesthetics, wat betekent dat in haar kunstpraktijk de artistieke vorm altijd verbonden is met ethische vragen rond postkolonialisme, seksisme, intersectionaliteit en andere emancipatoire kwesties. Haar centrale onderzoeksvraag tijdens de residentie in Het Huis was: ‘welke onzichtbare invloeden spelen er mee tijdens bewegingsimprovisatie?’ Oftewel, op welke manieren wordt de danser geleid en gestuurd door geïnternaliseerde culturele invloeden en ideeën over identiteit en maatschappij?

Wil je meer info over Thais Di Marco?
Website / Instagram / Vimeo

Kevin Trappeniers deed van 2 t/m 6 maart een kort onderzoek naar de manier waarop taal een plek in zijn werk kan hebben. Na een studie Literatuurwetenschappen kwam Trappeniers via het collectief Abattoir Fermé in het theater terecht en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot een van de interessantste visuele theatermakers van het moment. In zijn werk ontstaan vervreemdende werelden vanuit een samenspel tussen licht, geluid, objecten en technologie. In zijn onderzoek in Het Huis zal hij o.a. via projectie en opnames van straatgeluiden het dominante visuele aspect van zijn werk in contact brengen met tekst.

Wil je meer info over Kevin Trappeniers?

Website / Instagram / Vimeo 

 

Ben je ook geïnteresseerd in een residentieplek? Stuur een mail naar: marijn@hethuisutrecht.nl en/of milone@hethuisutrecht.nl.

Benieuwd wie er in Februari bij ons in residentie waren? Lees het hier!