INHOUD Residenten April

In Het Huis werken door het jaar heen tientallen theatermakers aan onderzoek en aan de verdere ontwikkeling van hun kunstenaarschap. De makers krijgen van ons een studioruimte en begeleiding van het artistiek team aangevuld met productionele en zakelijke ondersteuning. Tijdens de COVID-19-crisis is Het Huis Utrecht, net zoals de meeste andere culturele instellingen, gesloten. Als Huis voor Makers experimenteren en onderzoeken  we naar alternatieve methodes om artistiek onderzoek te blijven faciliteren.

Zo experimenteren we de maand april samen met theatercollectief MOHA voor het eerst met een residentie-op-afstand. MOHA onderzoekt de werking van care in hun werk.

Theatercollectief MOHA, dat bestaat uit Alice Pons en Olivia Reschofsky, is in hun werk altijd op zoek naar connectie. In hun reeks Unfolding routines infiltreerden ze voor iedere editie in een wijk of gemeenschap om daar de routines van de mensen in kaart te brengen. Hoe brengt een medewerker van de afvaldienst zijn werkdag door? Hoe zit dat met een bewoner in Amsterdam Oost? Of een Groningse studentenflat? Door mensen vragen te stellen over hun vaste rituelen en dit te vertalen naar een ervaring voor publiek probeert MOHA verschillende werelden zichtbaarder te maken en dichter bij elkaar te brengen.

Residentie
Tijdens  hun thuis residentie kijken Pons en Reschofsky terug op hun werk tot nu toe en onderzoeken ze de rol die ‘zorg’ daarin speelt. Hoe draag je als maker zorg voor elkaar, voor de deelnemers aan een project en voor de toeschouwers? Welke tools en best practices heeft MOHA de afgelopen jaren op dit vlak opgebouwd? Is er een uitwisseling met andere denkers en organisaties mogelijk op dit vlak? En breder: hoe kun je een organisatie, of per uitbreiding een hele samenleving, organiseren rondom ‘zorg dragen’ in plaats van om economische motieven en individuele belangen? En hoe vertaal je al deze overwegingen naar zowel de praktijk als het eindresultaat van een artistiek proces?

Op basis van de uitkomsten van eerst twee weken zelfonderzoek en gesprekken met medewerkers van Het Huis, vervolgen ze hun residentie in gesprek met enkele experts op het gebied van zorg en economie, om tot een vruchtbare uitwisseling te komen.

Meer weten over MOHA?
Website / Facebook / Instagram

Ben je ook geïnteresseerd in een residentieplek? Stuur een mail naar: marijn@hethuisutrecht.nl en/of milone@hethuisutrecht.nl.

Benieuwd wie er in maart bij ons in residentie waren? Lees het hier!

REAGEER