PROGRAMMA Why Theatre!? XL • Beweegt het theater?

Why Theatre!?
24
apr
20.00 t/m 22.00u Het Huis Utrecht €7,50
TICKETS

Why Theatre!? XL is een gespreksavond waarin de ontmoeting tussen podiumkunst, maatschappij en politiek altijd centraal staat. Deze editie: Beweegt het theater? Welke artistieke strategieën hanteren verschillende theatermakers om maatschappelijke verandering teweeg te brengen? Hoe beweeg je je publiek tot (collectieve) actie?

De laatste jaren laait de discussie over de maatschappelijke verantwoordelijkheid van kunstenaars steeds opnieuw op. Verschillende theatermakers en regisseurs beantwoorden de vraag door voorstellingen te maken die direct in de realiteit proberen in te grijpen. Ze hanteren hier verschillende vormen voor: theatrale rechtszaken als The Congo Tribunal van Milo Rau, De Waarheidscommisie van Action Zoo Humain of The Trial Against Europe van Lara Staal en Yoonis Osman Nuur, lecture performances als De zaak Shell van Anoek Nuyens en Rebekka de Wit of meer traditionele theatervoorstellingen als die van De Verleiders.

Tijdens deze editie van Why Theatre!? XL voelen we een aantal van deze theatermakers aan de tand. Wat zijn hun drijfveren om ‘activistisch’ theater te maken? Welke strategieën hanteren ze, op de scène en daarbuiten, om mensen voor de goede zaak te winnen? Welke unieke kwaliteiten heeft het theater om mensen in beweging te brengen? Maar ook: wat zijn de gevaren van het opwekken van collectieve verontwaardiging? En waar ligt de grens tussen kunst en propaganda?

Programma woensdag 24 april, 20:00u Het Huis Utrecht, Boorstraat 107, Utrecht.
Moderator – Chris Keulemans,
Sprekers – Chokri Ben Chikha, theatermaker en artistiek leider Action Zoo Humain / Daan ’t Sas, beeldend kunstenaar en een van de initiatiefnemers van Building Conversation, een collectief van kunstenaars, filosofen en activisten.

Toegangsprijzen
Regulier €10,- online – aan de deur €12,50
Studenten €7,50 online – aan de deur €10,-
We Are Public pashouders: vrij toegang

Over de sprekers
Chokri Ben Chikha (officieel Chokri Ben Chikha Ben Mohammed, Oostende, 1969) is een Belgisch acteur, theatermaker, docent en artistiek onderzoeker. Vanaf 2007 is hij docent en artistiek onderzoeker aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van de HoGent. Vanuit die context richt hij in 2009 de internationale performancegroep Action Zoo Humain op, waar hij vandaag nog steeds artistiek leider is.

Daan ’t Sas (beeldend kunstenaar) bouwt met Building Conversation samen met theatermaker Lotte van den Berg een ruimte om tot een uitwisseling van perspectieven te komen. Ze tonen en doorlopen de conflicten in onze samenleving, zonder ze glad te strijken of te radicaliseren. Geïnspireerd door gesprekstechnieken uit verschillende culturen verheffen ze het gesprek tot een kunstwerk. Vanuit hun nieuwsgierigheid naar de ontmoeting, bouwen ze aan een repertoire van verschillende mogelijkheden en vormen om tijd, ruimte en woorden te delen.

Why Theatre XL is een terugkerende samenwerking tussen Het Huis Utrecht en de sectie Theaterwetenschap van de Universiteit Utrecht (departement Media- en cultuurwetenschappen). Het programma richt zich op actuele en relevante onderwerpen in theater en performance en brengt theorie en praktijk bij elkaar.


REAGEER