PROGRAMMA Why Theatre?! met Boukje Schweigman

14
jan
16.00 t/m 18.00u Studio 3 gratis
TICKETS

Vandaag is Boukje Schweigman te gast om te spreken over haar werk. In gesprek met Robbert van Heuven (theaterjournalist van o.a. Trouw en Theatermaker) gaat ze vooral in op de rol die ‘performen’ in haar werk speelt. Aan de hand van beeldmateriaal leren we haar voorstellingen beter kennen.

Hoe belangrijk is de acteur binnen de context van haar voorstellingen? Wat is de functie van het lichaam? Hoe verhouden performer en ruimte zich tot elkaar? Boukje Schweigman studeerde af aan de mime-opleiding in Amsterdam, wat betekent dat voor haar opvatting over ‘acteren’ en ‘performen’?

Boukje Schweigman heeft een zeer eigen vorm van bewegingstheater ontwikkeld. De afgelopen tien jaar maakte ze voorstellingen die zich laten kenmerken door de fysieke ervaring die de toeschouwer ondergaat, voorbeelden zijn Benen (2003), Wervel (2005) en Spiegel (2012), waarvoor ze de VSCD mimeprijs won. Haar meest recente voorstelling is Blaas (2013) die bekroond werd met vijfsterren recensies. In 2015 zal op Oerol haar nieuwe voorstelling Erf in première gaan. Als je hier meer over wil weten kun je op drie maandagavonden in januari en februari naar inspiratieavonden rondom deze nieuwe voorstelling.

Why Theatre?! is een programmareeks die Het Huis Utrecht organiseert in samenwerking met de opleiding Theaterwetenschap van de Universiteit Utrecht. In deze ontmoetingen vertellen theatermakers over hun werk en praktijk, naar aanleiding van een specifieke universitaire cursus. De volgende edities in het Huis zijn op 19 februari over de rol van een stadsgezelschap en op 19 maart over Community Art.

De voertaal van de ontmoeting is ENGELS / The meeting is in ENGLISH

In this edition of Why Theatre?! our guest will be Boukje Schweigman. Footage of her work is shown and Boukje is questioned by journalist Robbert van Heuven. The development of her work will be discussed. Main point of focus is the role of the performer. What is the function of the human body? What is the relation between performer and space?

In Why Theatre?! Professional performance artists speak about their work and practice. The programs are a collaboration between Theatre Studies and Het Huis Utrecht.


REAGEER