PROGRAMMA What You See Festival • over gender en identiteit

WHAT YOU SEE FESTIVAL 2018
23
nov
09.00 t/m 17.00u Het Huis Utrecht

What You See is een festival voor iedereen, van 23-25 november 2018 op diverse locaties in Utrecht.

Een gloednieuw, eigentijds en internationaal festival over gender en identiteit. Via dans, theater, beeldende kunst, film, feestjes, muziek en verhelderende gesprekken vieren we de rijkdom en schoonheid van diversiteit: van mensen, lichamen, manieren van liefhebben en manieren van zijn.

Normen rondom gender en identiteit worden bevraagd in een uitdagend programma waar de urgentie én het plezier van af spat. Het Huis Utrecht is één van de festival locaties, hieronder vind je het programma wat bij ons in Het Huis te beleven is.


Expositie: Regarding You & Me/ Marijn Kuijper (NL)
ma 19 t/m vr 23 nov: 09.00 – 17.00
zo 25 nov: 14.00 – 17.00
Boven Foyer Het Huis Utrecht, toegang gratis.

Collectie van sporen die de vader van Marijn Kuijper achterliet toen hij overleed in 1983

De vader van Marijn Kuijper stief in 1983, toen Kuijper een driejarig meisje was. Inmiddels is hij een man en vader bovendien. Dit project toont de sporen die zijn vader achterliet. Kuijper vergelijkt details van archieffoto’s om zo dichter bij zijn vader, en zichzelf, te komen.


Symposium: What You See Symposium met o.a. Alida Dors, Marijn Kuijper en Radna Fabias
vrijdag 23 november, 15.30 uur
Het Huis Utrecht, studio 3, ticket 18€ / 14€
Taal: NL, Lengte: 120 min

Kunst als aanjager van verdiepende gespreken en een veranderend perspectief

In dit symposium is kunst de aanjager en het middelpunt zijn van verdiepende gesprekken en een veranderend perspectief op het lichaam in relatie tot de ander en de omgeving. We zien werk van choreograaf Alida Dors, visual storyteller Marijn Kuijper en dichter Radna Fabias. Zij nemen allemaal een gast mee die een ander licht schijnt op hun werk, waarna gespreksleider Selm Wenselaers op bevlogen wijze het gesprek naar het publiek opent.

What You See Symposium
Van wie is jouw lichaam? Hoe autonoom kan het zijn? Wanneer wordt het lichaam als provocatief ervaren? In dit symposium is kunst de aanjager van verdiepende gesprekken en een veranderend perspectief op het lichaam in relatie tot de omgeving.

Schrijver en filosoof Simon(e) van Saarloos trapt de middag af met de vraag waarom sommige lichamen vrijer zijn dan anderen in de publieke ruimte die toch van ons allemaal is. Choreograaf en socioloog Alida Dors betreedt speciaal voor What You See na jaren weer zelf het podium en toont in Fight 1 / Or Die Trying al kickboksend hoe haar vader haar strijdlust aanwakkerde. In Regarding You & Me verzamelt visual storyteller Marijn Kuijper de sporen die zijn vader achterliet toen hij in 1983 stierf. Marijn was toen een 3jarig meisje, nu is hij een man en zelf vader. Dichter Radna Fabias – die voor Habitus de C. Buddinghprijs voor het beste poëziedebuut won – leest voor uit deze overdonderende, krachtige, vlezige en soms vunzige bundel. Zij nemen allemaal een gast (o.a. internationaal projectleider van het C.O.C Marie Ricardo) mee die een ander licht schijnt op hun werk, waarna gespreksleider Selm Wenselaers op bevlogen wijze het gesprek met het publiek open.


Theater: ID /ID Theatre Company
zondag 25 november, 15.00 uur
Het Huis, grote zaal, ticket 14€ / 11 €
Taal: Nederlands, Lengte: 60 min, leeftijd 12+

Een spetterende, multidisciplinaire jongerenvoorstelling over de zoektocht naar een nieuwe identiteit

Wie ben je? Wat is identiteit en wie bepaalt dat eigenlijk? Onder leiding van een onzichtbare spelleider krijgen zes jonge mensen de kans een nieuwe ‘ik’ te creëren. Ze worden uitgedaagd hun angsten, geheimen en gedachten over elkaar prijs te geven. Hoe ver willen ze gaan voor hun gewenste identiteit? Grote thema’s, persoonlijke verhalen, muziek, theater en dans wisselen elkaar in rap tempo af in deze spetterende voorstelling over de balanceer act tussen wie je wenst te zijn en wie je bent.


What You See biedt geen pasklare antwoorden, maar ondermijnt aannames en clichés rond vrouwelijk- en mannelijkheid. Een festival vol verwarring en verwondering, bijzondere ontmoetingen en intense kunstervaringen.

23 t/m 25 november 2018, Utrecht, tickets & info: www.whatyouseefestival.nl


What You See Festival in English:

Everyone is welcome at What You See Festival from 23-25 november 2018.
Beauty and richness of diversity is celebrated exuberantly during the brand new festival What You See in Utrecht.  Deep ingrained norms on gender and identity are questioned in a challenging program fuelled with urgency and joy.

Het Huis Utrecht is one of the festival locations, you can visit the exhibition from Marijn Kuijper for free.

Expositie: Regarding You & Me/ Marijn Kuijper (NL)
mon 19 t/m sat 24 nov: 09.00 – 17.00
sun 25 nov: 14.00 – 17.00
Foyer Het Huis Utrecht, free entrance.

Collection of traces the father of Marijn Kuijper left behind after his death in 1983

Marijn Kuijper’s father died in 1983. Kuiper was three, and a girl. Now he is a man and a father himself. In search for the traces his father left behind, Kuiper compares details  from photographs. He gets closer to his father, as well as to himself.

What You See is not about finding clear answers, but rather proposes a collective search to undermine premises on femininity and masculinity. What You See offers confusion, amazement, unforgettable arts works and beautiful encounters.

21 t/m 25 november 2018, Utrecht, tickets & info: www.whatyouseefestival.nl

 


REAGEER