PROGRAMMA Waar We Zijn • een podcast over de tijd toen alles stil kwam te staan

15
sep
00.00u Het Huis Utrecht

Waar We Zijn. Een podcast waarin kunstenaars nieuw werk tonen. Werk dat tijdens de sociale quarantaine gemaakt is. Waarin theatermaker Marte Boneschansker en artistiek coördinator Milone Reigman de dialoog aangingen over waar we nu zijn. Wat gebeurde er allemaal toen we niet meer samen kwamen?

Van de ene op de andere dag is het rad van opvoeren, produceren, onderzoeken en resideren binnen de podiumkunsten geheel tot stilstand gekomen. In Waar We Zijn onderzochten we de impact van die stilstand. Vanuit verschillende thema’s schenen we het licht op deze uitzonderlijke tijd. Te beluisteren via onze website en via de Theaterkrant.

 

 

Aflevering 4: Revolutie

In de laatste aflevering van de podcastserie Waar We Zijn praten theatermaker Marte Boneschansker en artistiek coördinator Milone Reigman over het thema ‘revolutie’. Want hoe zie je revolutie eigenlijk? Welke bewegingen zijn er nu gaande en hoe valt dit onder het thema revolutie? En heeft de realiteit op dit moment de podcast ingehaald?Milone gaat in gesprek met directeur van HKU Theater Caspar Nieuwenhuis, voormalig directeur van Veem Huis voor Performance Anne Breure en artistiek leider van Well Made Productions Samora Bergtop.

Nieuw werk 
Naast het gesprek over ‘revolutie’ presenteren we ook deze aflevering nieuw werk. Zo is de stille bijdrage van Edoardo Trionfera, hoor je een kort muziekwerk van multidisciplinaire maker Ariah Lester en is het audiowerk van muziektheatermakers en performers Sanna Elon Vrij en Robbert Klein van Club Gewalt.

Aflevering 3: Stilstand

In deze aflevering van Waar We Zijn praat theatermaker Marte Boneschansker over het thema stilstand. Door de huidige pandemie zijn we stil komen te staan. Maar hoe definieer je stilstand eigenlijk? En wat gebeurt er eigenlijk als je stilstaat?
Marte spreekt met drie makers bij wie stilstand een onderdeel is van hun praktijk. Schrijver Raoul de Jong, oprichtster van de werkplaats voor niet-erkend verlies Beyond The Spoken Barbara Raes en dramaturg en producent Selm Wenselaers,

Nieuw werk 
Naast het gesprek over ‘stilstand’ presenteren we ook nieuw werk. Een spoken word van Margo van de Linde met muzikale ondersteuning van Anastasis Sarakatsanos. Audiowerk van podcastmaker en schrijver  en medeoprichter van AudioCollectief SCHIK Mirke Kist en een geluidsopname van het werk van fotograaf Violaine Chapallaz.

Aflevering 2: Angst

In deze podcast gaat artistiek coördinator Milone Reigman in gesprek over het thema Angst met theatermaker en regisseur Alexandra Broeder, theatermaker en beeldend kunstenaar Dries Verhoeven en Mounir Samuel, politicoloog, blogger, auteur en fly-in correspondent Midden-Oosten en Noord- Afrika Groene Amsterdammer en de Correspondent. Samen praten ze over waar ze nu bang voor zijn. Wat doet de crisis met ons angstbeeld en kan angst ook constructief zijn?

Nieuw werk
De podcast laat ook nieuw werk horen: een hoorspel van Derk Stenvers, met dank aan David Schwarz vanuit collectief De Transmissie, muziek door Karlijn Hamer en Mathijs de Valk en als intermezzo een registratie van een dans warming up door choreograaf Emio Greco.

Aflevering 1: Gemeenschap

De eerste aflevering gaat over gemeenschap. Wat gebeurt er als we niet meer samen komen en hoe formuleren de kunsten daar een antwoord op? Marte Boneschansker spreekt theatermaker Lotte van den Berg, componist Merlijn Twaalfhoven, beeldend kunstenaar Jonas Staal en theaterdocent/theatermaker Hanna Timmers en je hoort het werk van kleikunstenaar Koos Buster.  Je luistert naar spoken word artiest Sjaan Flikweert. En Dirk Vis schreef voor deze aflevering een hoorspel waarin twee individuen nabijheid zoeken vanuit hun eigen quarantaine.Regie en edit van het hoorspel: Vincent Brons. Stemacteurs: Anna Nijenhuis, Tim Schmidt en Vincent Brons.

Tekst: Dirk Vis, regie: Vincent Brons,  stemacteurs: Anna Nijenhuis, Tim Schmidt en Vincent Brons.

Podcast
Waar We Zijn is een podcast geproduceerd door theatermaker en audiokunstenaar Marte Boneschansker en Milone Reigman, artistiek coördinator van Het Huis Utrecht. De podcast komt tot stand in samenwerking met de Theaterkrant.


REAGEER