PROGRAMMA Uitfeest • @Stadsschouwburg Utrecht @makers van Het Huis

15
sep
00.00u Stadsschouwburg Utrecht Gratis

Het Uitfeest, dé start van het Utrechtse culturele seizoen! Op zondag 15 september presenteeert Het Huis Utrecht samen met Utrechtse theaters een gevarieerd programma in de Stadsschouwburg Utrecht. Deze  zondag is tussen 13.00 – 16.00 uur in de Stadsschouwburg een preview van TOURIST te zien en beleven, de nieuwste productie van Marte Boneschansker en Het Huis Utrecht.

TOURIST van Huismaker Marte Boneschansker
Hoe ga je de verbinding aan met een vreemde plek? Van wie is de ruimte om ons heen? Marte onderzoekt in TOURIST hoe vrouwen in de geschiedenis eigenaarschap hebben genomen over hun eigen verhaal.
In 1862 reisden de Haagse moeder en dochter Alexandrine en Henriette Tinne van Caïro naar Khartoum. Een uitzonderlijke reis voor twee vrouwen in die tijd, maar ook een reis in een koloniale context. In 2018 maakte Marte dezelfde reis met haar eigen moeder en de Caïrose actrice Rana Khodair.
Met een koptelefoon op wordt je op ontdekkingsreis gestuurd langs grenzen, privileges en een andere omgeving. TOURIST verbindt je met het onbekende en is een ode aan de aankomst.

Standplaats Utrecht
Vanuit Standplaats Utrecht, een nieuwe plek voor talentontwikkeling van podiumkunstenaars in de stad, is op 15 september om 14.30 uur de voorstelling 1001 van hiphoptheatercollectief DIEHELEDING te zien waarin DIEHELEDING een nieuw leven blaast in de oude Arabische verhalen van duizend-en-één-nacht. Een mix van elementen uit Arabische hiphop, spoken word en storytelling. Een show vol verhalen die ons stil maken en ons hart doen stoppen. Welk verhaal moet je vertellen om niet te sterven? Denk dikke beats en zachte matrassen: een hiphopfeest als ode aan één van de mooiste verhalen uit de geschiedenis. Performance componist Genevieve Murphy speelt tijdens het Uitfeest een 7 uur durende soloperformance geïnspireerd door dwangneurose. Haar performance is ook in de Stadsschouwburg Utrecht te zien van 10.00 tot 17.00 uur.

Vijf disciplines op diverse locaties in de stad
Op zondag pakt de cultuursector uit met gezamenlijke presentaties vanuit de disciplines theater & dans, beeldende kunst, film & beeldcultuur, literatuur en muziek. In de Stadsschouwburg Utrecht geven o.a. Het Huis Utrecht, Het Filiaal theatermakers, Nieuw Utrechts Toneel en DOX previews van nieuwe voorstellingen. Op het Vredenburgplein kun je struinen langs de ruim 175 boekenkramen tijdens de tweede editie van De Utrechtse Boekenmarkt. Ontdek dé Utrechtse muzikale popacts van morgen middels het muziekfestival VOOR//AAN in de Breedstraatbuurt en Voorstraat. Bezoek het Domplein voor presentaties van galeries en expositieruimtes, en het Academiegebouw voor o.a. een programma van de Utrechtse musea. Kom kijken, luisteren, beleef het mee.

Kijk voor actuele informatie op culturelezondagen.nl

 


REAGEER