PROGRAMMA Afgelast-Tweetakt Festival • Liedje voor Gigi

02
apr
19.00 t/m 19.50u Het Huis Utrecht €10 / €16,50

Een serie kijkdozen, sterren, muziek, een huis, schaduwen, deuren die openen en sluiten. Magische taferelen in een betoverend minitheater. Benjamin Verdonck trekt aan de touwtjes, waarmee hij een continue stroom van beelden in gang zet om er vervolgens in te verdwalen. Een kinderlied, live begeleid door twee muzikanten.

Benjamin Verdonck heeft zich voor Liedje voor Gigi laten inspireren door John Berger, een Britse kunstcriticus die benadrukte dat je kunst en de kunstenaar niet los kan zien van de tijd, waarin zij leefden en de plaats die zij innamen in de tijd van toen. Oftewel: de context is van groot belang. Het perspectief van waaruit je kijkt, heeft een grote invloed op de betekenis die iets krijgt. Verdonck beheerst de perspectieven als geen ander met zijn tafeltonelen. Door te schuiven aan de kaders, verandert hij de betekenis van dat wat je ziet.

“Niets is wat het lijkt in deze kijk- annex toverdoos: een oneindige balzaal verdwijnt in een zwart gat, een rood vlak krijgt de illusie van de oerknal. Het is een kabbelend komen en gaan van kleuren, vormen en licht, waarin je wordt opgezogen als in een schilderij van Mark Rothko. Je geeft je over aan Verdoncks onthaastende magie.” – Trouw ****

Tickets
Een ticket is €16,50 voor volwassenen en €10,00 voor kinderen tot 18 jaar/studenten/CJP en U-pas gebruikers. Tickets voor deze voorstelling zijn hier te koop.

Benjamin Verdonck
Benjamin Verdonck (1972) is acteur, schrijver, beeldend kunstenaar en theatermaker, hij woont en werkt in Antwerpen. Hij speelt zowel in de reguliere theaterzaal als in de publieke ruimte. Voor de theaterzaal maakte hij onder meer de tafeltonelen notallwhowanderarelost (2014) en Waldeinsamkeit (2018), beide waren op Tweetakt te zien. Zijn werken in de publieke ruimte zijn onder andere Bara/ke 2000 (een boomhut in het hartje van de stad), Hirondelle / Dooi Vogeltje / The Great Swallow (een vogelnest op 32 meter hoogte tegen een kantoorgebouw). Zijn kunstwerk de finale was in 2015 te zien op het fort: een voetbalveld met twee goals gelegen onder water in de grachten rondom Fort Ruigenhoek. Zijn werk laat zich omschrijven als een constante stroom voorstellingen, installaties en tafeltonelen met telkens de ondertoon: hoe vormgeven aan het uitblijven van het publieke debat over de onafwendbare veranderingen in ons ecosysteem. Sinds 2006 is hij vast Toneelhuismaker. Ook AREN is op deze editie van Tweetakt te zien.

Festival Tweetakt
Festival Tweetakt is een jaarlijks kunstenfestival in Utrecht voor iedereen, met theater, muziek en kunst van (inter)nationale makers. Op Tweetakt zie je het meest opwindende van wat er momenteel gebeurt op het gebied van eigentijdse (podium)kunst voor jonge mensen.

Van en met: Benjamin Verdonck
Muziek: Bram Devens, Tomas De Smet
Dramaturgie: Sven Roofthooft
Decor: Benjamin Verdonck en Lucas Van Haesbroeck
Lichtontwerp: Lucas Van Haesbroeck
Kostuum: Filip Eyckmans
Productie: Toneelhuis
Met de steun van: Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid, Casa Kafka Pictures Tax Shelter empowered by Belfius.

Onderdeel van Festival Tweetakt


REAGEER