PROGRAMMA TAAI #8 De moedige stad

08
okt
20.00 t/m 22.00u Het Huis Utrecht €7,50 / €10,-
TICKETS

Heb je het gevoel dat Utrecht snel verandert en je daar amper invloed op hebt? Op TAAI#8 ontmoet je stadgenoten die invloed opeisen, door gewoon te doen. Wil je iets veranderen in de stad, dan moet je hier bij zijn.

Stadgenoten die de strijd aanbinden met Rijkswaterstaat om een bos te redden. Utrechters die kunstwerken wegslepen voor de sloophamer. Aanpakkers die groen en creativiteit laten opbloeien op ‘kansloze’ plekken. Die geen genoegen nemen met de bestaande orde, geen compromissen sluiten, en bijna alles opzij zetten om hun doel te bereiken. Onverzettelijke Utrechters, die ‘lastig’ of ‘usual suspect’ worden genoemd.

Op de achtste editie van #TAAI hijsen we deze doordouwers op het podium. Omdat ze dit verdienen, maar ook omdat onze stad wel wat extra lef kan gebruiken. Om Utrechters, die ook invloed willen op hoe de stad zich ontwikkelt, te inspireren. Wie zijn deze taaie gasten? Waarom zijn ze succesvol? Welke offers moeten ze brengen? Wat voor taal spreken zij?

Gasten
Onze taaie gasten op een rij:

Jos Kloppenborg knokt al bijna 40 jaar voor het bos van Amelisweerd en won onlangs een belangrijke slag in de strijd, toen de Raad van State een streep zette door de verbreding van de A27. “Dit is mijn pad. En ik ben er onderhand goed in geworden.”

Charlotte en Bianca Ernst kregen voor elkaar wat daarvoor nog niemand was gelukt: zelf een circulaire werk- en ontmoetingsplek bouwen met creatieve en duurzame ondernemers. Het Hof van Cartesius is de pioniersplek van Utrecht waar overheden en bedrijven kennis komen halen. “We schrokken wel van wat er allemaal op ons af kwam. Maar dit was een logische stap, dit moesten we gewoon doen.”

Ann de Vries is de drijvende kracht achter Project REBUS. Toen lichtkunstwerk REBUS in de glasbak zou verdwijnen, stak Ann de Vries daar spontaan een stokje voor. Nu is het laatste deel tentoongesteld op het Stadskantoor en zoekt Ann verder naar een vaste plek voor het kunstwerk. Waarom ze dat deed? “Pippi Langkous-mentaliteit. Ik kon het toch op z’n minst proberen?”

Jonathan Straatman en Daan Bramer bouwen een vrijhaven in het Werkspoorkwartier: De Nijverheid. Met voormalige Zandpadboten als mini-museum en vooral veel ruimte voor kunstenaars om zelf ideeën te realiseren. Als charmante aanpakkers en slimme netwerkers verwerven Jonathan en  Daan zich een positie in een steeds strakker aangestuurde stad. Op TAAI#8 hoor je hoe zij dit doen.

Onder de bezielende leiding van moderator Patrick van der Hijden onderzoeken we ook de taaie dilemma’s van het publiek: waar zit jouw moed en waar zet je je onvermoeibaar voor in.

Niemand minder dan woordkunstenaar L-DEEP zorgt deze avond voor een spoken/poetry/rap omlijstig! Luan Buleshkaj is in 2007 begonnen met spoken word/poetry slam. De Albanese Amsterdammer uit De Baarsjes maakte daarvoor vooral naam als battlerapper bij het platform ‘Punchout Battles’. Onder de naam L-Deep. Sinds Luan entree maakte in de poëziewereld stond hij al op vele podia in Nederland.

Tickets
Wil jij op dinsdagavond 8 oktober aanwezig zijn bij deze avond? Koop hier je ticket.

#TAAI
TAAI volgt al twee jaar lang de ontwikkelingen rond ruimte en cultuur in de stad Utrecht op de voet. Een initiatief van Het Huis Utrecht en de Utrechtse Ruimtemakers, die samen bijzondere avonden organiseren voor iedereen die nieuwsgierig en/of kritisch naar de veranderingen in onze stad kijkt. Vorige edities gingen over de kracht van nieuwkomers, schurende buren, de macht van de markt en het Bruto Cultureel Product.
Benieuwd naar wat er allemaal besproken wordt tijdens een TAAIavond? Lees dan deze blog over de vierde editie.


REAGEER