PROGRAMMA SAMSARA • Dansvoorstelling

19
apr
20.00 t/m 21.00u Het Huis Utrecht €11,50
TICKETS

Samsara is meer dan een interdisciplinaire dansvoorstelling. Het is een theatrale belevenis, uitgevoerd door drie danseressen, een muzikante en een DJ van Aziatische afkomst. Het verhaal neemt je mee in een ander perspectief van deze cultuur.

Samsara of Saṃsāra: (Sanskriet en Pali: in cirkels ronddraaien), is in boeddhisme en hindoeïsme de cyclus van dood en wedergeboorte zonder begin en schijnbaar zonder eind. Onder invloed van begoocheling, karma en vol met lijden. De aanwezigheid van de psychische toestand van verlangen, aversie en ignorantie vormt een belangrijk aspect van het bestaan in Samsara.

Een van de meest voorkomende gedragspatronen van een persoon opgegroeid binnen de Aziatische cultuur, is het neerzetten van een goed imago van zichzelf. Dit zorgt ervoor dat de onbesproken emoties, blokkades en taboes vrijwel niet ter sprake komen.  Confrontaties binnen het gezin, familie, vriendschappelijke kringen en de gemeenschap worden niet aangegaan. Dit aspect uit de cultuur wordt weinig in het openbaar besproken; negativiteit schuilt zich achter een gigantisch masker.

Cheroney Pelupessy
De choreografe Cheroney Pelupessy vertelt het verhaal door haar ervaring in de Aziatische cultuur waarin zij is opgegroeid tegenover de westerse maatschappij waarin zij leeft. In haar persoonlijke reis naar een betere versie van zichzelf, kwam ze tot de conclusie dat er in haar omgeving meerdere personen afkomstig uit dezelfde cultuur, kampen met gemeenschappelijke aangeleerde gedragingen en emotionele gevolgen hiervan. Zij maakte deze keuze voor dit thema om mensen te inspireren en zich te kunnen uiten. Gevoelens van eenzaamheid en het oprecht niet kunnen uiten, motiveerde haar om op zoek te gaan haar eigen waarheden en naar haar eigen “stem” die zich graag wou uiten. Het “perfecte” imago is een deel van de weerspiegeling, waarachter eigenlijk veel meer schuilgaat.

Credits
Concept & Choreografie: Cheroney Pelupessy, Dansers: Melisa Diktas, Tosca Knauf, Cheroney Pelupessy, Muzikant: CJ Perez, DJ: Lucinda Wessels, Kostuum design: Mirjam Manusama, Decor: Sander Hagelaar, Marketing: CJ Perez, Tekst ondersteuning: Yahaira Gezius, Advies: Gregory Albertzoon.

Tickets
Bestel hier je ticket voor SAMSARA op vrijdag 19 april om 20.00u.

Mede mogelijk gemaakt door:
 


REAGEER