PROGRAMMA PechaKucha Night #26 over De Stijl

20
apr
20.20 t/m 23.00u Theaterzaal 7,50 euro
TICKETS

Worden creatieven van nu nog steeds beïnvloed door kunstenaars als Mondriaan en Rietveld? Zij behoren tot de kunstbeweging De Stijl die precies 100 jaar geleden werd opgericht. Waar stond deze kunstbeweging voor? Waar kwam deze strakke abstracte stijl met de herkenbare primaire kleuren vandaan? En wat voor types waren de kunstenaars van De Stijl zoals Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld? Hoe beïnvloeden deze kunstenaars van toen de creatieven van vandaag? Genoeg vragen om te beantwoorden tijdens deze speciale PechaKucha Night Utrecht (PKNU) over De Stijl. ***Scroll naar beneden*** voor onze sprekers. Ze zijn erg goed! Wij zijn trots.

PKNU brengt dit keer twaalf sprekers op het podium die op hun eigen manier iets hebben met de kunststroming. Verschillende (Utrechtse) makers, denkers en doeners delen met het publiek waarom De Stijl hen in 2017 nog steeds inspireert. Volg het event, en mis deze editie niet.

Ons vaste bezoekers kennen de formule: tijdens een PechaKucha vertellen sprekers hun verhaal in 20X20 format. Ze laten 20 afbeeldingen zien en bij iedere afbeelding mogen ze 20 seconden spreken. Hierdoor worden presentaties beknopt, creatief en krachtig! PKNU is een avond vol verrassende sprekers en is de ideale plek om inspiratie te tanken.

Georganiseerd in samenwerking met De Stijl in de Stad.
Kaarten zijn vanaf nu te koop!

******Onze gasten voor 20 april******
Natalie Dubois – Nathalie is curator & conservator Design bij het Centraal Museum. Zij cureert onder meer de expositie over De Stijl die momenteel te zien is en vertelt over haar persoonlijke band met Rietveld en De Stijl.
www.centraalmuseum.nl

Arjen den Boer – Schrijft columns en verhalen over bekende en onbekende, verdwenen of vergeten gebouwen in de stad. Hij vertelt over de architectonische sporen van De Stijl in Utrecht.
www.arjandenboer.nl

Audrey Bolder – Theatermaakster en actrice maakte een bijzonder voorstellingBep, dochter van Gerrit Rietveld. In een monoloog onderzoekt ze hoe legitiem het is offers te brengen om je doel te bereiken. Hoe kwam deze voorstelling tot stand?
www.audreybolder.nl/bep

Lex Pott- Ontwerper vertelt over hoe hij geïnspireerd wordt door De Stijl. Hij maakt internationaal furore met zijn Dutch Design en werd in 2015 door Volkskrant uitgeroepen tot hét designtalent van dat jaar.
www.lexpott.nl

Arie van Rangelrooij – Architect gaf een nieuwe functie aan een door Rietveld ontworpen bushokje in het Centrum van Eindhoven. Hoe kijkt hij als hedendaags architect naar Rietveld? www.architecten-en-en.nl/expositie/bushalte-van-rietveld/stichting-bushalte-van-rietveld.html

Cor Noltee – designthinker en docent aan de HKU. Ontwikkelde een lesmethode om kinderen te tekenen op basis van het abstracte werk van Mondriaan. https://zenoemenhetdesignthinking.wordpress.com/about/

Put.Gootink – Grafisch ontwerp-duo ontwierpen dit jaar postzegels ter ere van het Stijljaar. Hoe doe je dat: een postzegel maken? http://putgootink.nl/

Esther Kool – werkte namens het Utrechts medialab SETUP | MediaLab Utrecht aan een project waar computerprogrammeurs een algoritme ontwikkelde op basis van het laatste schilderij van Piet Mondriaan; de Victory Boogie Woogie. Kan een algoritme ook kunst maken? https://www.setup.nl/nieuws/2013/04/grande-finale-elegante-algoritmes

UUSI – Muzikanten Tijn en Fred van de Utrechtse formatie UUSI maakten een muziek en clip op Mondriaans Compositie 10 uit 1915. Ze vertellen over hun proces en laten het resultaat horen

Daniel Roozendaal – visual artist – Utrechtse kunstenaar / illustrator die een serie portretten maakte van de Utrechtse leden van De Stijl in zijn eigen herkenbare stijl. Hij vertelt hoe hij werkt.
www.danielroozendaal.com

Sander Veenhof – Uitvinder, mediakunstenaar en ontwikkelaar van augmented reality en VR toepassingen met innovatieve of ongebruikelijke interactievormen. De leden van De Stijl stonden voor innovatie. Wat zou De Stijl hebben gedaan met de huidige technische mogelijkheden? http://sndrv.nl/

Graphic Surgery- Kunstenaars duo Erris Huigens / Gysbert Zijlstra maken internationaal naam met hun abstracte muurschillderingen en schilderijen. Zij zijn zeer geïnspireerd door De Stijl.
www.instagram.com/graphicsurgery/

Harm Scheltens – Was jarenlang directeur van het meer dan 100-jaar oude Utrechtse designmerk pastoe. Hij deelt de visie van Gerrit Rietveld: ‘architectuur en design horen een maatschappelijke relevantie te hebben’ een ideaal wat hij voort zette bij Utrechts Manifest. Genoeg te vertellen.
www.pastoe.nl
www.utrechtmanifest.nl

Angela van Leeuwen – Singer songwriter Angela maakt nummers en voorstellingen geïnspireerd op basis van historische gebeurtenissen. Het liefdesverhaal van Gerrit Rietveld en Truus Schröder-Schräder met als resultaat het Rietveld Schröderhuis raakte haar en leidde tot een lied.
www.angelavanleeuwen.nl

Donderdag 20 april | Het Huis Utrecht – Boorstraat 107 | Aanvang PechaKucha Night: 20.20 uur (deuren open 20:00 uur)

Kaarten a € 7,50 zijn hier verkrijgbaar.


REAGEER