PROGRAMMA Menselijk Leed Tentoongesteld

25
mrt
20.00 t/m 22.00u Theaterzaal

Het Huis Utrecht presenteert een serie van drie programma’s rondom de totstandkoming van deze installatie, waarvan deze avond in het teken staat van ‘The making of Homo desperatus’.

Op dit moment worden in een oud winkelpand aan de Amsterdamsestraatweg van een groot aantal brandhaarden en rampplekken in de wereld maquettes gebouwd. Een team van bouwers werkt onder leiding van theatermaker en kunstenaar Dries Verhoeven aan 48 ‘rampspoedminiaturen’, van vluchtelingenkampen in het Midden-Oosten (fig. 1) tot sloppenwijken in India.

Uiteindelijk worden deze ‘apocalyptische kijkdozen’ bevolkt door mierenkolonies en tentoongesteld in het Stedelijk Museum van ’s- Hertogenbosch (opening eind juni).

Dries Verhoeven vertelt over het project en geeft een presentatie van het werkproces. Waarom maakt hij maquettes van de brandhaarden op de wereld? Wie of wat definieert een brandhaard? En waarom wil hij deze modellen laten bevolken door mieren? Hoe worden de maquettes gemaakt, hoe bepaal je welke brandhaarden je gaat namaken en hoe functioneren de mieren in het geheel? De maquettebouwers zullen twee brandhaarden toelichten en illustreren aan de hand van meegebrachte materialen uit de werkplaats aan de Amsterdamsestraatweg.

De avond wordt geleid door Robbert van Heuven, freelance cultuur- en theaterjournalist (voor o.a. Trouw en TM) en dramaturg. Van Heuven plaatst het nieuwe werk van Verhoeven in de lijn van zijn oeuvre. Met de voorstellingen Live streaming (2010) en Ceci n’est pas… (2013) benaderde Verhoeven theater als een instrument om te kijken naar het lijden van anderen. Welke rol speelt ‘het kijken naar de ander’ in het werk van Verhoeven? Hoe past Homo desperatus in deze lijn? En waarom verruilt Verhoeven het theater voor het museum?

Dinsdag 25 maart – 20.00 – Het Huis Utrecht


REAGEER