PROGRAMMA IMPAKT Festival

29
okt
12.00 t/m 20.00u Het Huis Utrecht

Vanaf 29 oktober t/m 3 november 2019 strijkt  IMPAKT weer neer in Het Huis Utrecht! Het festival presenteert jaarlijks een internationaal programma, vol vernieuwende kunst over media, samenleving en technologie.

Technologie wordt vaak benaderd als wetenschappelijk en rationeel. IMPAKT kiest dit jaar een ander perspectief. In 2019 zal het IMPAKT Festival zich richten op het thema Speculative Interfaces.

Speculative Interfaces
Welke nieuwe mogelijkheden ontstaan er als we dankzij de ontwikkeling van de interfaces makkelijker en efficiënter kunnen communiceren met technologie? En wat gebeurd er als interfaces steeds meer geïntegreerd worden in ons lichaam, onzichtbaar worden en met ons versmelten? Hoe wordt het onderwerp van een interface gebruikt om controle uit te oefenen en gebruikers te sturen en te beïnvloeden? Speculative Interfaces onderzoekt de toekomst van de interface.

Programma
Woensdag 30 oktober: openingsdag
Het programma wordt geopend met Kunstenaar Melanie Bonajo met haar presentatie ‘Can I Get A Cuddle?’. Ook de film ‘Disaster Under the Sun’ van Jon Rafman wordt vertoont en is de audiovisuele performance ‘Totem (SNN #1)’ van Chris Salter en Alexandre Saunier te bewonderen.

Donderdag 31 oktober: Sensory Empowerment
Er worden antwoorden gegeven op de vragen als: hoe kunnen we interfaces en andere technologische hulpmiddelen inzetten om de functionaliteit van ons lichaam en onze zintuigen te versterken? En wat betekend dit voor ons zelfbewustzijn en de manier waarop we onszelf waarnemen?
Keynote: María V. Sánchez-Vives
Andere sprekers en artiesten: Chris Salter, Simon Dogger, Marianna Maruyama, Miguel Ángel Rego en Maria Paneta (Interactive Architecture Lab).
Screening programma: Martin Kohout, Chen Xi, Gregory Bennett, Timothy Nohe, Paula Tyliszczak, Harun Farocki, Miguel Ángel Rego en Anna Adahl.

Vrijdag 1 november: School of Non-Humans
Benieuwd hoe mensen praten met niet-mensen zoals machines, beesten, planten en alles wat daartussen zit? En hoe nemen de machines die steeds slimmer worden ons waar? Wat kunnen we leren van de niet-mensen. Vragen waar antwoord op wordt gegeven door onder andere Kathy High.
Andere sprekers en artiesten: Joana Moll en Johannes Heldén.
Screening programma: Joy Buolamwini, Katie Cercone, Jenna Sutela, Felix Blume en Agnes Momirski.

Zaterdag 2 november: Persuasive Tech Lab
Persuasive Tech Lab experimenteert met sturende interfaces, ontworpen om ons gedrag te beïnvloeden. Hebben we een duwtje in de goede richting nodig? Wie bepaalt wat die richting is? En hoe kunnen we kritisch kijken naar deze interfaces, wanneer ze steeds minder opvallend en op de achtergrond hun werk doen?
Keynote: Nishant Shah
Andere sprekers en artiesten: Olia Lialina, Lídia Pereira, Winnie Yoe and Chenshan Gao, David Benque en Cristina Cochior.
Screening programme: Susanne Janssen, Nvisible.studio, Tactical Tech, Zach Blas en Riccardo Benassi.

Overige programmering
Het festivalprogramma bevat ook Sad by Design, een performance van Geert Lovink, gebaseerd op zijn recente boek. De performance van Lovink, samen met de Amsterdamse muzikant John Longwalker, combineert lezing met samples en verschillende elektronische muziekgenres om de nieuwe kunstvorm “theory jockeying” te ontwikkelen.

Zondag 3 november: Expositiedag
Deze dag staat de festivalexpositie ‘The Sound Of One Computer Thinking’ centraal. Kunstenaars die deelnemen aan de expositie en de festivalcuratoren geven rondleidingen en vertellen over hun werk.
Kunstenaars: Joana Moll, Interactive Architecture Lab (Maria Paneta), Kathy High, Johannes Helden en RYBN.ORG.

Tickets
Early bird tickets €25 (tot 29 september)
Festivalpas €35/€30*
Dagpas €18/€15*
Los ticket €8/€7*
Screenings €6/€5*
Tentoonstelling €4/€3*
*korting voor kinderen t/m 18 jaar, studenten en houders van een CJP- of U-pas

Voor tickets en meer info, klik hier


REAGEER