PROGRAMMA Het defect van straffen – Floris van Delft

12
mrt
20.00 t/m 22.00u ASW150 €5
TICKETS

Een avond over het nut en de functie van gevangenisstraf. Floris van Delft gaat in gesprek met rechtsfilosoof Vincent Geeraets, waarbij een gevangenisdirecteur en een ex-gedetineerde aanschuiven.

De avond vindt plaats voorafgaand aan de theatrale avonden ‘Een bajesklant als buurman‘ op 19 en 26 maart. Floris van Delft vroeg buurtbewoners aan en rond de Amsterdamsestraatweg in Utrecht wat ze zouden vinden van een ex-gedetineerde in hun wijk. Op basis van die gesprekken maakt hij twee theatrale avonden, op 19 en 26 maart. In een geïmproviseerde ‘rechtbank’ gaan vijf buurtbewoners met elkaar beslissen of een ex-gedetineerde in hun buurt mag komen wonen en onder welke voorwaarden. 

Op 5 maart is er een inhoudelijke avond over de vraag hoe je een beter mens maakt. Een avond over hoe je voorkomt dat mensen (weer) de criminaliteit in gaan. En wie daar verantwoordelijk voor is. Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking met Made in Prison, een organisatie die in en buiten gevangenissen werkt met jongeren en een brug wil slaan tussen de samenleving en mensen met een detentieverleden.

Floris is dit project begonnen vanuit zijn interesse voor de rechtspraak én de reacties in de wijken op ex-gedetineerden die daar komen wonen. Eerder maakte hij in een soortgelijke vorm voor Huis en Festival a/d Werf ‘De Verlichting is stuk’, ‘Rechter kan niet’ en ‘Dat Staat’. Daarnaast regisseert hij voorstellingen voor jongeren bij Maas theater en dans en werkt hij als schrijver en dramaturg.

Op de locatie ASW150 is geen pin aanwezig. Kaartjes aan de deur (beperkt) en (alcoholvrije) drankjes kunnen alleen contant afgerekend worden.

In 2014 heeft de documentaire fotograaf Fleur Wiersma in opdracht van de directie van de Penitentiaire Inrichting Wolvenplein Utrecht het sluitingsproces in van dit Huis van Bewaring gefotografeerd. Een selectie van deze foto’s is te bezichtigen tijdens de verdiepings- en theateravonden van “Een bajesklant als buurman”. Voor meer informatie zie www.fleurwiersma.nl.


REAGEER