PROGRAMMA Gaudeamus & Het Huis • Senses Working Overtime

07
sep
12.00u Het Huis Utrecht €20

Van een audio-culinaire installatie tot een elektronische tool die onverwacht klanken genereerd, vrijdag 7 en zaterdag 8 september presenteert Het Huis Utrecht voor de tweede keer de sound art expositie Senses Working Overtime. De expositie vormt een programma onderdeel van de Gaudeamus Muziekweek, een festival volledig gewijd aan de nieuwste muziek in al haar verschijningsvormen.

Senses Working Overtime omvat een grote verscheidenheid aan installaties en zintuiglijke performances. Op 7 en 8 september zijn in Het Huis Utrecht tussen 12:00u en 18:00u in totaal zeven verschillende installaties te bezoeken. Stel je zintuigen open voor deze eigenzinnige collectie!

Alle installaties zijn beide dagen doorlopend te bezoeken. Op zaterdag 8 september is er een extra installatie te bezoeken: Klangmøbil. Daarnaast kan je  op 7 september tussen 17:15 en 18:00  deelnemen aan meet the artists van Marte Boneschansker & Aurélie Lierman. Lees hieronder meer over de verschillende installaties en reserveer je ticket.

Senses Working Overtime  
7 & 8 september 2018 van 12.00 tot 18.00 uur. 
Locatie: Het Huis Utrecht 
Reserveer een ticket voor vrijdag 7 september of zaterdag 8 september. 
Tickets regulier € 20,00 • Korting U-pas € 16,00 • Korting ≤ 35 jaar € 16,00 • Korting Student € 10,00
Download Timetable-Senses-Working-Overtime

Installaties te zien tijdens Senses Working Overtime

(Non) Humanism & Animism – Aurélie Lierman & But What About
Een performatieve geluidsinstallatie waarin iedere bezoeker een draadloze ‘silent disco’ FM hoofdtelefoon op krijgt. Ervaar Liermans hybride en radiofone klankwereld met akoestische muziek, stemexperiment, foley (geluidseffecten), ‘Afrique Concrète’ en abstracte elektronica.

BLOOS – Marte Boneschansker
BLOOS gaat over datgene waar we het niet over hebben. Over sensuele pleziertjes zoals met je hand in een zak met rijst glijden of een ijsklontje op je borst laten smelten. Over versieren, versierd worden en ergens naar verlangen. Voor BLOOS trekt Boneschansker door heel het land om tientallen vrouwen tussen de tien en de honderd te interviewen over sensualiteit en intimiteit. Gelegen in een eenpersoonsbed luister je naar één van deze vrouwen. Ieder bed vertelt een ander verhaal en je kunt meerdere bedden achter elkaar bezoeken. BLOOS is lichamelijk, sensueel, open: een totaalervaring zonder gêne.

MYRIAM – Dyane Donck
Componist/installatiekunstenaar Dyane Donck werkt aan projecten waarin ze hedendaagse gecomponeerde muziek combineert met pop en elektronische muziek. Ze ontwikkelt nieuwe ideeën en technieken die een brug slaan tussen de gewone werkelijkheid en de kunstwereld. Door middel van koptelefoons en een speciale 3D-audiotechnologie ontstaat een heel nieuwe concertervaring: zeer intens, heel intiem en privé, en overrompelend driedimensionaal.

Raumklang – Zeno van den Broek & Robin Koek​
Raumklang is een project gericht op het creëren van locatie-specifieke en vierdimensionale sculpturen bestaande uit klank, ruimte en tijd. Deze sculpturen reflecteren, versterken en verdiepen de auditieve eigenschappen van de omringende architectuur. Je erva​art​ een driedimensionaal object dat je enkel kun​t​ waarnemen met het gehoor. Door je te bewegen door de ruimte ervaar je​ de ruimtelijke vorm van het sculptuur en ontwikkelt de bijbehorende klankcompositie in de vierde dimensie: tijd.

ihscale – Eirik Brandal
Eirik Brandal heeft een fascinatie voor ‘circuit bending’, een elektronische tool om onverwachte klanken te genereren. In zijn nieuwe installatie ihscale, een interactief instrument, zien we dit terug. De sculpturen van ihscale zijn uitgerust met sensors en produceren gestemde geluidsgolven. De sensors zijn verspreid opgesteld in de ruimte. Door je te verplaatsen maak je akkoorden en creëer je op een speelse wijze met andere bezoekers een compositie.

Microchaps – Microcakes
Onder de noemer Microcakes ontwikkelen vier studenten van HKU Muziek en Technologie hun audio-culinaire installatie Microchaps. Ze doen onderzoek naar de relatie tussen geluid, smaak en eten en vormen dit om tot een speelse interactieve smakelijke beleving. Samen met je tafelgenoten bestuur je de compositie of beïnvloed je het geluidslandschap door het eten van heerlijke aperitieven. Microchaps gebruikt nieuwe technieken zoals ‘Face-tracking’ en ‘Capacitive-sensing’ om te meten hoe je eet, hoe snel je kauwt en wat je eet. Schuif aan bij Microcakes’ Microchaps waar je zintuigen worden gestimuleerd door excentrieke smaken en vernieuwende klanken.

Extra: vrijdag 7 september meet the artists en  zaterdag 8 september installatie Klangmøbil

Extra installatie op zaterdag 8 september: Klangmøbil – Ensemble Interface                                                                 

Klangmøbil is een performance, klankinstallatie en concert in één. Klankkunstenaar Hans van Koolwijk ontwikkelde rijdende instrumenten die de musici van het Duitse Ensemble Interface al bewegend bespelen. De musici zetten hun hele lijf in om de meest uiteenlopende geluiden tot klinken te brengen. In een decor vol bellen, klokken, snoeren en lijnen ontstaat er een spel tussen performer en instrument.

Meet the artists: 7 september tussen 17:15 en 18:00             

Naast het reguliere programma kan je  op 7 september tussen 17:15 en 18:00  deelnemen aan meet the artists van Marte Boneschansker & Aurélie Lierman. Marte Boneschansker is als artist-in-residence verbonden aan Het Huis Utrecht; Aurélie Lierman ontwikkelde haar laatste productie in opdracht van Gaudeamus. Beide makers staan met een performatieve installatie op de expositie Senses Working Overtime, een samenwerking van Gaudeamus met Het Huis Utrecht.
In deze Meet the Artists stellen we Boneschansker en Lierman vragen over hun eigen ontwikkelingen in het kader van hun residenties bij beide organisaties. Hoe integreer je (inter)disciplinaire technieken in je artistieke output die je niet zelf beheerst? Welke rol geef je anderen, die deze technieken wel beheersen, in je artistieke uitgangspunten? Ben je een autonoom maker of is het werk een co-creatie?
Reserveer hier een gratis ticket voor meet the artists.


REAGEER