PROGRAMMA Senses Working Overtime x Gaudeamus Muziekweek • Sound Art

06
sep
12.00 t/m 20.00u Het Huis Utrecht €17 / €12 / €10

Samen met Gaudeamus Muziekweek presenteert Het Huis op vrijdag 6 en zaterdag 7 september het crossover programma Senses Working Overtime met performatieve installaties en zintuiglijke performances van muziek -en theatermakers.

Muziekpioniers van nu beperken zich allang niet meer tot het ontwikkelen van alleen klank. Veel vaker is geluid onderdeel van een totaalervaring, waar ook andere zintuigen mee gemoeid zijn. Theatermakers gebruiken klank en geluid om hun werk invoelbaar te maken. Gaudeamus en Het Huis maakten een selectie van kunstenaars die in hun werk het publiek uitdagen al hun zintuigen open te zetten, gebruikmakend van nieuwe technologieën en andere kunstdisciplines.

Senses Working Overtime is een tentoonstelling verspreid over alle ruimtes van Het Huis Utrecht. Kom ontdekken!

Senses Working Overtime is a musical exhibition in which listening is not sufficient in itself. All the senses are activated in all conceivable ways. Get involved, touch, smell, behold. Enjoy a variety of installations and performances which will appeal to both body and mind. In every nook and cranny of Het Huis Utrecht, makers will present work for which sound was indeed often the point of departure, but then developed to reflect their fascination with new technologies and other disciplines, artistic or otherwise. In collaboration with Gaudeamus Muziekweek.

Download the timetable here |Tickets

Programma 6 september
CIRCLE SPEAK – Kelley Sheehan
Vrijdag 6 sep | doorlopend (12:00 – 20:00) • Het Huis Utrecht – Benedenfoyer

Circle Speak is een geluidsinstallatie én een speelgoeddoolhof ineen. Gaudeamus Award-genomineerde Kelley Sheehan heeft een doolhof met stalen balletjes zo geprogrammeerd dat je zelf hiermee kan improviseren en geluidscomposities kan maken. Los het doolhof op om het muziekstuk af te maken!

 

DARKSENSES, CONTINUED – Liminale & Felipe Waller
Vrijdag 6 sep | 12 :30 – 12 :50 | 14 :30 – 14 :50 | 16:30 – 16:50 • Het Huis Utrecht – studio 3

In de fase tussen ‘niet meer’ en ‘nog niet’, het niemandsland tussen twee werkelijkheden, onderzoekt Liminale muziek met alle zintuigen. Wanneer wordt luisteren zien, wanneer wordt voelen horen, wanneer wordt proeven voelen? DarkSenses is een concert in het donker, waarin het gehoor centraal staat. Luminale werkt hiervoor samen met componist Felipe Waller. Waller schrijft een compositie voor harp en zelf ontwikkelde instrumenten. Een verkenning van de klankmogelijkheden van de harp en de verbeelding van de luisteraar.

ROSA ENSEMBLE & WILBERT BULSINK
Vrijdag 6 sep | 12 :30 – 12 :50 | 14 :30 – 14:50 | 16:30 – 16:50 • Het Huis Utrecht – Studio 2

Hoe kun je het publiek mede-uitvoerder laten worden van je muziek? Componist Wilbert Bulsink schreef een stuk waarbij het publiek zelf de compositie beïnvloedt. Niet door zelf een instrument te bespelen, te switchen van kanaal op een koptelefoon of via een smartphone, maar eenvoudigweg door het geluid van de voorstelling in de concertzaal geheel, gedeeltelijk of juist niet te dempen door je vingers in je oren te steken. Door deze simpele handeling ontstaat er een unieke beleving van het geluid.

 

LAND(E)SCAPES 4 – Jan Fedinger / Standplaats Utrecht
Vrijdag 6 sep | 13 :15 – 14 :00 • Het Huis Utrecht – Theaterzaal

Land[e]scapes is een serie van meeslepende installaties van de visuele lichtkunstenaar Jan Fedinger, waarin hij de relatie van de mens tot natuur, realiteit en ontwikkelende omgevingen onderzoekt. Hierin richt hij zich op de performativiteit van omgeving, terwijl hij de omstandigheden creëert voor een poëtische ervaring geïnspireerd op natuur.
Jan Fedinger is een beeldend kunstenaar en ontwerper die met verschillende soorten media werkt, maar licht als voornaamste middel van expressie heeft. Op dit moment is Jan Fedinger als nieuwe maker betrokken bij Standplaats Utrecht.

LET OP: Deze uitvoering bevat flitsende lichten die problematisch kunnen zijn voor mensen met epilepsie.

HERSENVAKANTIE – Vloeistof
Vrijdag 6 sep | 14 :15 – 15 :00| 16 :15 – 17 :00 | 19 :00 – 19 :45 • Het Huis Utrecht – Tuin

Heb je vandaag al even naar beneden gekeken? Naar de grond waarop je loopt? Hoewel de vruchtbare grond de basis is van ons bestaan, besteedt de gemiddelde mens er weinig aandacht aan. De twee dansers in Hersenvakantie nodigen het publiek uit om het aardse opnieuw te ontdekken. In de binnentuin van Het Huis Utrecht rollen, kruipen en glijden ze over de grond. Ze ruiken, voelen, proeven het oppervlak, ervaren de bodem onder hun bestaan. De dansers worden muzikaal omlijst door teksten en geluidsfragmenten die het publiek via een koptelefoon te horen krijgt. Hersenvakantie is een zintuigelijke dansvoorstelling, een ode aan ons fundament.

MEET THE ARTISTS: Jan Fedinger & Wilbert Bulsink
Vrijdag sep 6 | 15: 15 – 16: 00 • Het Huis Utrecht – Benedenfoyer

Jan Fedinger en Wilbert Bulsink zijn makers, die allebei – op compleet andere manieren – op zoek zijn naar nieuwe manieren van interactie met het publiek. Fedinger is beeldend kunstenaar met licht als belangrijkste instrument en medium. Met licht, in combinatie met geluid, fotografie en design, creëert Fedinger theatrale installaties vol dromerige landschappen. Wilbert Bulsink is componist en toetsenist. Zijn kunstvorm bestaat hoofdzakelijk uit geluid en klanken, die zowel opzichzelfstaande muzikale werelden kunnen zijn als onderlijning van theaterstukken. Deze ‘meet the artists’ biedt ruimte om Fedinger en Bulsink het hemd van het lijf te vragen, om meer te weten te komen over hun werk, wat hen verbindt en wat hen onderscheidt.

TRAINING THE SENSES w/ Aart Strootman & Genevieve Murphy / i.s.m. Marres
Vrijdag 6 sep| 14 :15 – 16 :15 • Het Huis Utrecht – Koepelzaal

Kennis wordt niet alleen visueel op school verworven, via taal en lesboeken – we leren met al onze zintuigen. Door middel van luisteren, proeven, ruiken en aanraken, en zelfs door onze intuïtie te gebruiken. In Training the Senses verkennen en ontdekken deelnemers een nieuw vocabulaire voor al hun zintuigen en nieuwe manieren om ervaring te delen en kennis te verwerven.

Training the Senses is een bijzondere serie met o.a. performances, lezingen van kunstinsituut Marres in Maastricht. Training the Senses poogt om sprekers/performancers en het publiek dichter bij elkaar te laten komen. Deze speciale eenmalige Gaudeamus editie koppelt muziekpioniers Aart Strootman (winnaar van de Gaudeamus Award 2017) en Genevieve Murphy aan het concept van Marres. Maar ook het publiek is van harte welkom mee te doen!

CARMEN & Matthew Schoen
Vrijdag 6 sep | 17 :15 – 17 :40 • Het Huis Utrecht – Studio 3

CARMEN & Matthew Schoen maakten vorig jaar tijdens de Gaudeamus Saturday Night al veel indruk met hun dansbare sonische sculpturen, ondersteund door speelse en kleurrijke live visuals. Dit jaar komen ze terug met een multisensorische performance tijdens Senses Working Overtime. Het geheel is intiem én extravagant. Speels én mindblowing. Overweldigend én dansbaar. In een bijzondere visuele setting worden al je parameters getriggerd.

NO PATENT PENDING – III
Vr 6 sep | 18:45-20:00 • Het Huis – Theaterzaal

No Patent Pending is een rondtrekkende performancereeks van het Haagse kunstenaarscollectief iii – kort voor Instrument Inventors Initiative – met experimentele presentaties op het raakvlak tussen geluid, beeld en lichaam. Een duizelingwekkende showcase van gloednieuwe tools, instrumenten en oplossingen die het lichaam uitbreiden, je zintuigen herinrichten, bestaande media en codes hacken en tijd en ruimte opnieuw uitvinden.

LET OP: Dit concert maakt deel uit van Senses Working Overtime. Wil je alleen dit concert bijwonen? Je kunt ook een los ticket kopen.

 

 

HKU STUDENTEN PROGRAMMA
Vrijdag 6 sep | doorlopend (12:00 – 20:00) • Het Huis Utrecht – Benedenfoyer & Bovenfoyer

vier studenten van de HKU-opleiding Muziek en Technologie brengen in Senses Working Overtime een programma vol interactieve en innovatieve installaties.

In All the Better to See van Jasmina Avellanedas kunnen deelnemers hun adem en het kloppen van hun hart horen en beïnvloeden hoe geluid wordt ervaren in de ruimte, alsof de omgeving een verlenging wordt van het lichaam. Anima van Juriaan Grego gaat een relatie met het publiek aan door hun bewegingen te gebruiken als actieve input voor bewegings- en geluidssequenties. Alène Moor creëert met Doorzicht een audiovisuele ervaring die het idee onderzoekt van rust in het dagelijks leven. Tenslotte bewerkt Stephanie Pan haar album Have Robot Dog, Will Travel in de vorm van een technologische assemblage van de epische song Beast met 360 VR-video door Danijel Mihajlovic.

Benieuwd naar het programma op vrijdag 6 september? Klik hier


Gaudeamus
Festival Gaudeamus Muziekweek vindt van 4 tot en met 8 september 2019 plaats van presenteert, organiseert, stimuleert en ondersteunt de nieuwste muziek van jonge muziekpioniers. Senses Working Overtime is sinds 2017 onderdeel van het festival in samenwerking met Het Huis Utrecht.

 


REAGEER