PROGRAMMA Een bajesklant als buurman – Floris van Delft

19
mrt
20.00 t/m 22.00u ASW 150 €7,50
TICKETS

De voorstelling van vanavond is online uitverkocht, aan de deur is nog een beperkt aantal kaarten te koop. Voor de voorstelling van 26 maart zijn nog wel kaarten online beschikbaar.

Regelmatig verschijnen er berichten over buurtbewoners die verontrust of kwaad zijn over de komst van een ex-gedetineerde in hun wijk. Maar waarover zijn zij precies boos? Hoe ga je eigenlijk om met zo’n situatie? Wanneer zijn bajesklanten genoeg gestraft en onder welke voorwaarden mogen ze terug in de samenleving? Floris van Delft ging (en gaat) gesprekken aan met buurtbewoners aan en rond de Amsterdamsestraatweg in Utrecht over dit onderwerp. Ze zijn de input voor twee voorstellingen, of eigenlijk twee theatrale avonden op 19 en 26 maart.

Tijdens de avonden gaan vijf buurtbewoners met elkaar in gesprek over de vraag of een ex-gedetineerde in hun buurt mag komen wonen. In een geïmproviseerde ‘rechtbank’ bedenken zij met elkaar hoe ze met deze situatie om willen gaan. De ex-gedetineerde wordt gespeeld door een acteur die kleine scènes opvoert om de gedachten te prikkelen.

Concept en regie: Floris van Delft
Spel: George Tobal
Vormgeving: Liesje Knobel
Coaching: Koos Terpstra
Productie: Marjon Moed
Met dank aan: Eugene van Erven

Floris is dit project begonnen vanuit zijn interesse voor de rechtspraak én de reacties in de wijken op ex-gedetineerden die daar komen wonen. Eerder maakte hij in een soortgelijke vorm voor Huis en Festival a/d Werf ‘De Verlichting is stuk’, ‘Rechter kan niet’ en ‘Dat Staat’. Daarnaast regisseert hij voorstellingen voor jongeren bij Maas theater en dans en werkt hij als schrijver en dramaturg.

Op de locatie ASW150 is geen pin aanwezig. Kaartjes aan de deur (beperkt) en (alcoholvrije) drankjes kunnen alleen contant afgerekend worden.

In 2014 heeft de documentaire fotograaf Fleur Wiersma in opdracht van de directie van de Penitentiaire Inrichting Wolvenplein Utrecht het sluitingsproces in van dit Huis van Bewaring gefotografeerd. Een selectie van deze foto’s is te bezichtigen tijdens de verdiepings- en theateravonden van “Een bajesklant als buurman”. Voor meer informatie zie www.fleurwiersma.nl.


REAGEER