PROGRAMMA Dries Verhoeven over beeldvorming van leed

08
apr
20.00 t/m 22.30u ASW150 en Studio 3

Het Huis Utrecht presenteert een serie van drie programma’s rondom de totstandkoming van de nieuwe installatie van Dries Verhoeven: Homo desperatus.

Op deze tweede avond rondom het werk van Dries Verhoeven wordt ingezoomd op ’framing’; hoe kijken we naar het leed van anderen. Hoe kijken journalisten naar leed en hoe ‘gebruiken’ ze het in hun nieuwsgaring? En hoe gaan NGO’s met leed om? Waar zijn de grenzen en hoe weet je nog wat de waarheid is? Het Huis programmamaker Jonathan Offereins gaat samen met Dries Verhoeven in gesprek met Jan Eikelboom, oorlogsverslaggever Nieuwsuur, ID-Leaks oprichter Tabitha Gerrets en Jolle Demmers, mede-oprichter van het Centre for Conflict Studies aan de UU.

Op dit moment werkt Dries Verhoeven aan zijn nieuwe werk Homo desperatus in een winkelpand aan de Amsterdamsestraatweg (ASW150). Een team van bouwers werkt onder leiding van de theatermaker en kunstenaar aan 48 ‘rampspoedminiaturen’, maquettes van vluchtelingenkampen in het Midden-Oosten tot sloppenwijken in India. Uiteindelijk worden deze ‘apocalyptische kijkdozen’ bevolkt door mierenkolonies en tentoongesteld in het Stedelijk Museum van ’s- Hertogenbosch (opening eind juni).

 


REAGEER