INHOUD On Tour My Heart Into My Mouth

Talentvolle regisseur Espen Hjort maakt een stotterend theaterduet over mannelijkheid.

 

My Heart Into My Mouth, de nieuwe voorstelling van de van oorsprong Noorse regisseur en theatermaker gaat op 20 september in première in Het Huis Utrecht, daarna volgt een tournee langs kleine zalen in het land tot medio december. Een hortend, haperend, krijsend, neuriënd en hijgend duet door twee mannen over de momenten waarop het je niet lukt om je hart op je tong te krijgen. Wat kan je uitspreken zonder het te zeggen?

In een tijd waar identiteit en gender veelbesproken thema’s zijn, richt Espen Hjort zich met My Heart Into My Mouth op de vraag ’wat betekent het om man te zijn?’ Hoe is mannelijkheid verbonden met kwetsbaarheid en kracht? Hoe vrij zijn mannen om een eigen invulling te geven aan hun man-zijn. “Mannen worstelen met hoe ze man moeten zijn in een wereld waarin ze de controle moeten delen met vrouwen.” Mannelijkheid wordt vaak als iets natuurlijks beschouwd, volgens Hjort. “Maar ik wil laten zien dat het geoefend is, het is aangeleerd. Je bent niet mannelijk, je doet mannelijk.”

Wat kan je uitspreken zonder het te zeggen?
In de voorstelling ontmoeten we twee mannen die iets traumatisch hebben meegemaakt, maar geen taal kunnen gebruiken om te communiceren – ze hebben uitsluitend bewegingen en geluiden om zich te uiten. My Heart Into My Mouth is een hortend, haperend, krijsend, neuriënd en hijgend duet over de momenten waarop het je niet lukt om je hart op je tong te krijgen. Wat kan je uitspreken zonder het te zeggen?

Als inspiratiebron en leidraad voor de voorstelling gebruikt Hjort het concept van punk. “Voor punk geldt: al kan je het niet, je doet het toch. Het gaat over bereidheid, je niets aantrekken van conventies. Dus in plaats van keurige taal, zoeken we het in ruw en rauw geluid.

Over Espen Hjort
Espen Hjort maakt poëtische, associatieve voorstellingen waarin hij nieuwe manieren voorstelt om de wereld te bekijken. Theater is voor hem een oefening in verbeelding, een troostrijk alternatief voor de realiteit en haar heersende normen en waarden.
Hjort studeerde in 2106 af aan de regieopleiding in Amsterdam. Samen met Het Huis Utrecht kreeg hij in 2018 de Nieuwe Makers-Regeling van Fonds Podium Kunsten toegekend. Hij is als regietalent verbonden aan Theater Utrecht en heeft daar o.a de voorstellingen Goat Song en Casino Nonstop gemaakt. My Heart Into My Mouth is geproduceerd door Het Huis Utrecht en Stichting Skorpetind in samenwerking met Theater Utrecht. In 2019 zal Hjort bij het Utrechtse stadsgezelschap Zwarte Lente maken, over ecologische rampen en liefdesverdriet. Verbeelding, transformatie en de ontmoeting met het onbekende staan centraal in zijn vaak fysieke werk.

Speeldata in Het Huis Utrecht (Language no problem)
18 september, 20:00u: Het Huis Utrecht (Try-out) – ticket
19 september, 20:00u: Het Huis Utrecht (Try-out) – ticket
20 september, 20:00u: Het Huis Utrecht (Première)- ticket
21 september, 20:00u: Het Huis Utrecht- ticket

Landelijk tournee
11 oktober Toneelschuur, Haarlem.
15 oktober: Theater Ins Blau, Leiden.
19 oktober Frascati, Amsterdam.
20 oktober Frascati, Amsterdam.
30 oktober Zaal 3, Den Haag.
5 november Theater aan de Rijn, Arnhem.
14 december: Theater De NWE Vorst, Tilburg.
15 december Theater Kikker, Utrecht.

Trailer My Heart Into My Mouth – Espen Hjort

 

REAGEER