PAUZE • WRAP-UP #2 VRAGENUURTJE VOOR THEATERPROFESSIONALS

Wrap-up #PAUZE 22 april 2020

Tijdens de tweede editie van #PAUZE gingen we weer live op Instagram. Op 22 april sprak huisdramaturg Marijn Lems met Miel van Teijlingen, de programmeur van Het Nationale Theater die verantwoordelijk is voor het vlakkevloeraanbod.

Samen spraken ze over de uitdagingen en mogelijkheden voor een programmerend theater in het nieuwe seizoen, waarbij de anderhalve meter samenleving centraal staat. Wat vooral duidelijk werd, is dat er nog niet veel duidelijk is.

Oproep
Van Teijlingen deed een oproep aan makers om met ideeën te komen voor projecten die wendbaar zijn, onder verschillende omstandigheden gespeeld kunnen worden en die voor kleine aantallen toeschouwers geschikt zijn. Hij weet immers nog niet welke mogelijkheden er zijn om zijn geplande programmering vanaf 1 september door te laten gaan.

Uitdagingen
Naast de praktische uitdagingen breekt Van Teijlingen het hoofd met name over de financiële problemen die de coronacrisis veroorzaakt. Voor de meeste voorstellingen betaalt hij garantiesommen, maar bij veel kleinere publieksaantallen is dat niet meer haalbaar. Als Marijn hem vraag of een grote organisatie als Het Nationale Theater niet de begroting zou kunnen aanpassen om meer geld voor de programmering beschikbaar te maken, legt van Teijlingen uit dat de geldstromen vastzitten: de subsidie voor het producerende gezelschap kan niet aan programmeringsdoeleinden worden besteed.

Het legt een systematisch probleem in de theatersector bloot: de productiekant van het podiumkunstenveld wordt voor een groot deel door het rijk gesubsidieerd, maar geld voor programmering komt grotendeels van de lokale overheden. Door deze mismatch tussen presentatie- en productie-instellingen is het voor theaters steeds moeilijker geworden om fatsoenlijke uitkoopsommen te bieden, een situatie die door de huidige omstandigheden nog wordt verergerd.

Tip
De takeaway was vooral: als maker kun je nu vooral nadenken over nieuwe presentatievormen omdat theaters om die ideeën zitten te springen. Neem dus vooral contact op met de programmeurs van de verschillende theaters als je een goed idee hebt!

Eerste editie
Tijdens de eerste editie van #PAUZE live op Instagram sprak Marijn met Renate Timmer van Cultuur+Ondernemen. Marijn praatte met haar om antwoorden te krijgen op prangende vragen over de gevolgen van de huidige COVID-19-maatregelen. Benieuwd of jij hier als theatermaker of zzp’er nog wat tips uit kan halen? Lees de wrap-up hier!