Makers in residentie

Het Huis Utrecht heeft maandelijks diverse theatermakers in residentie. Tijdens deze residenties kunnen makers onderzoek doen, schrijven en nieuw werk ontwikkelen en uitproberen. Afgelopen maanden waren onderstaande residenten te gast.

25 juni tot 8 juli: Nina Boas onderzoekt de beweging van objecten. Hoe creëer je de illusie dat ze zichzelf voortbewegen? En hoe verhouden performers op scène zich daartoe – wat is de wisselwerking tussen de choreografie van de mens en die van voorwerpen? 

9 juli tot 15 juli: Collectief Elan(d) legt tijdens de residentie de eerste bouwstenen voor een nieuwe voorstelling, waarin intermenselijke relaties centraal staan. Wat zijn (de) grenzen en hoe ver is een mens geneigd te gaan binnen een gecreëerde setting?

16 juli tot 29 juli: Choreografe Aleksandra Lemm verdiept en verbreedt haar onderzoek in wat ze betitelt als Nothing Practice. Een idee van leegte, het niets. Dat wat er is voordat er iets ervaren of gezien kan worden. Dat wat alleen gevoeld kan worden.

18 juli tot 3 augustus: Firma DRAAK onderzoekt het fenomeen waar de mens mee doordrenkt lijkt; het lichaam als verlengstuk van je innerlijke identiteit. Wat straal je uit? Klopt de buitenkant met de binnenkant? Hoe zit dat bij transgenders? Of Gothics?

27 augustus tot 5 september: Theatermaker/actrice Birgit Welink en Lisanne van Aert, (theaterschrijver) met Bush B. and the Babe Cave. Samen met anderen bouwen ze aan een theatraal oeuvre dat wordt bevolkt door superheldinnen en zombies. De fundamenten van deze fantasierijke wereld liggen altijd in radicale zelf -en maatschappijkritiek. Gedurende de residentie schetsen zij de toekomst van het Bush B. and the Babe Cave-imperium. Inclusief band, feministische leesclub en parfumlijn.

10  september tot 23 september: Marijn Prakke.

24 september tot 7 oktober: Vincent Brons.

8 oktober tot 21 oktober: Dennis Tiecken, (1986) studeerde in 2017 af aan de mimeopleiding in Amsterdam. De laatste keer dat Dennis Tiecken voor een publiek sprak stond hij achter een een spreekstoel met een glaasje water voor een grote groep mensen die een beetje gespannen waren. Naast hem stond een goedkope kist met daarop een duur bloemstuk. In de kist lag een lijk…misschien wel mee te luisteren…hoe woorden verpakt in stiltes door de ruimte gingen en al die mensen verbond in een moment van herinneren. Die magie…van woorden in een ruimte met mensen onderzoekt Dennis tijdens zijn residentie in het Huis Utrecht.