MAKERS Vincent Brons

18 december 2017 t/m 7 januari 2018 & 19 februari t/m 4 maart & 24 september t/m 7 oktober 2018 & 15 t/m 28 juli 2019

Vincent Brons is sinds 2014 verbonden aan Het Huis. Na een onderzoeksresidentie maakte hij bij ons zijn eerste solo A Talented Way Of Living. Ook startte hij samen met Marte Boneschansker en Eva van Manen de self published theaterzine Bühne Bisoux.
In zijn nieuwe soloproject statues/monuments onderzoekt Vincent het spanningsveld tussen theater en beeldende kunst.

statues/momuments is een onderzoeksproject over videokunst, installatie en performance. Het is een volgende stap in Vincents doorlopende interesse in de maakbare identiteit. In het werk vraagt Brons zicht af wat er gebeurt als je je overgeeft
aan je droombeelden? Wat levert je fantasie op in het echte leven? Kan een droomidentiteit leiden tot een persoonlijke revolutie?

statues/monuments toont een reeks interviews van Vincent met zichzelf. Telkens als een andere, verbeterde, extremere versie van zichzelf reflecteert hij als een soort hedendaagse Orlando op de wereld om hem heen. Deze zelf-interviews dealen stuk voor stuk met een herkenbaar gevoel van Weltschmertz, een soort millenial-existentialisme. We worden dagelijks geconfronteerd met zoveel berichten van gevaar, negativiteit en somberheid dat het ons verlamt, dat we lijken te bevriezen. Maar negeren en wegkijken is geen optie meer. Je moet overleven. statues/monuments scheert daarom in een razend tempo langs alles wat er mis is in de wereld. Een montage van bestaande interviews, song lyrics en nieuw geschreven teksten openbaart de zielenroerselen, vragen en angsten van de hyper-emotionele hoofdrolspeler. Een wanhoopskreet met pulpachtige kwaliteit. Een klaagzang die tegelijkertijd afrekent met klaagzangen en op zoek gaat naar actie. statues/monuments is een zoektocht naar houvast, naar een handleiding om te overleven in een ongrijpbare wereld. How to practice a personal manifesto to cope with everyday life?

Over Vincent Brons

Vincent Brons studeerde in 2012 af aan de acteursopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Na zijn afstuderen werkte hij als maker en speler bij o.a. Kassys, BonteHond, en Artemis. Met Marte Boneschansker maakte hij het theatrale reisverslag Mauerkopf. Daarnaast is zijn stem regelmatig te horen in producties van De Hoorspelfabriek. Samen met Anneke Sluiters ontwikkelde hij twee succesvolle voorstellingen bij De Warme Winkel/The Hot Shop. De meest zwaarmoedige voorstelling ooit (waarvan het hele publiek moet huilen) werd in 2016 geselecteerd voor het Vlaams Theaterfestival.