MAKERS Tom Jaspers

Tom Jaspers (1988) is acteur, voice over, schrijver en regisseur. Hij studeerde aan de ArtEZ Toneelschool en speelde bij o.a. ’t Barre Land, Toneelgroep Ooostpool, De Queeste en De Toneelschuur. Als maker was hij verbonden aan collectief Stormvogels. Zijn eerste familievoorstelling De dochter van de boevenkoning gaat in mei 2018 in première.

Tijdens zijn residentie doet Tom vooronderzoek voor een solovoorstelling over wat ons lichaam weet en onthoudt, hoeveel informatie het herbergt en hoe het vertelt wie wij zijn. In zijn werk staat het fysieke lichaam centraal. Het lichaam is niet alleen thematiek, maar ook het belangrijkste medium. Hij vertelt met beeld, fysiek spel, het geluid van onze stem en minder met het rationele en geconstrueerde dat woordelijke taal in zich draagt. In de studio van Het Huis onderzoekt hij hoe hij zo objectief en ongecensureerd mogelijk zijn eigen lichaam kan observeren en tentoonstellen. Hij maakt daarbij ook gebruik van wetenschappelijke onderzoeksliteratuur: cijfers, percentages of een beschrijving van hoe de cellen in ons lichaam ervoor zorgen dat een wond dichtgroeit. Waarom blijft er een litteken achter? Naast deze meer feitelijke en medische benaderingen onderzoek hij verschillende religieuze, filosofische en culturele visies op het lichaam. Van Darwin tot Kim Kardashian. Wat is mannelijk? Wat is schoonheid?

Hoe verschillend mensen ook zijn, we hebben allemaal een lichaam. Dit verbindt ons letterlijk en figuurlijk met elkaar. Ons lichaam draagt uit wie we zijn en maakt contact met de ander. Tom staat stil bij hoe intelligent, ingenieus en bijzonder ons lichaam is. Hoe het ons beschermt, zichzelf aanpast aan omstandigheden of heelt als het stuk raakt. Hoe elk lichaam constant in actie is en gedurende elke dag duizenden dingen verwerkt, geschiedenis opslaat en zich momenten herinnert. Elk lichaam spreekt zijn eigen taal en heeft een eigen verhaal. Hij gaat de schaamte voorbij, zoekt naar intimiteit en wil “alle” verhalen vertellen. Dit kunnen herkenbare, grappige, gênante voorvallen zijn, maar ook pijnlijke of traumatische gebeurtenissen zijn zoals ziekte of mishandeling.

Foto: Roeltje van de Sande Bakuyzen