MAKERS Sieger Baljon

14 februari t/m 5 maart & 18 t/m 25 september 2017

Sieger Baljon (sjamandada) en Robin Block (Project Wildeman) werkten in maart 2017 in Het Huis aan verschillende vormen en betekenissen van bezweringen. In september 2017 keerde sieger terug om hier een vervolg aan te geven.

Sieger Baljon jongleert graag met religie, kunst, ekologie & politieke ontregeling. Hij sprokkelt zijn brandstof in de brakke gronden tussen klank, woord & beweging, langs het zwarte water waarin dada & sjamanisme elkaar spiegelen. Tijdens zijn afstuderen in 2013 aan de mime opleiding Amsterdam mondde deze zoektocht uit in de rituele performancegenerator ‘sjamandada’. Hieruit ontkiemde de cyclus van schurende, onmodieuze seizoensperformances genaamd ‘dronken kalender’, die op politiek-mythologische wijze spelen met de archetypische lagen van de verschillende schakels van de natuurlijke seizoenscyclus. Begin 2017 debuteerde hij bij uitgeverij Opwenteling met de gelijknamige poëziebundel annex kalenderhervorming. Hij staat als performer / theatermaker / muzikant / schrijver graag & vaak ten dienste van prijswinnende theatergroepen als Artemis en Schweigman&, maar is ook een autonome theatertuinier die graag oude lagen bij het publiek lostrilt met woord, klank & grommende fysieke ontregeling, proevend naar vrijheid.

In Het Huis doet hij onderzoek naar het kruispunt tussen performance en ritualiteit, waarbij hij de hiërarchische verhouding tussen performer en publiek ondermijnt en door middel van sjamanistische bezweringen een link probeert te leggen tussen de wereld binnen en buiten het theater. Tijdens zijn residentie creëert hij een tijdelijke tempel waar toeschouwer en speler aan elkaar gelijk staan.