MAKERS Oneseconds

1 t/m 14 april & 19 juli t/m 4 augustus 2019

Het werk wat oneseconds maakt ligt in een gebied waar performance, installatiekunst en games elkaar raken. In Het Huis Utrecht zetten ze de eerste stap in de ontwikkeling van een nieuw project: Het Systeem

Residentie

Tijdens de residentie in Het Huis Utrecht zet oneseconds de eerste stap in de ontwikkeling van Het Systeem. Het Systeem is een interactieve ervaring die zich afspeelt in de realiteit van de deelnemer, geleid door een kunstmatig intelligent systeem. Met Het Systeem wil oneseconds langzaam in de ‘echte wereld’ van een deelnemer binnen dringen met de systemen die ze al geïntegreerd hebben in hun dagelijks leven. Hetgeen wat het dichts bij de deelnemer staat wordt gebruikt als basis. Hun smartphone. Het Systeem kan zich voordoen als een virtueel personage en communiceren via whatsapp, social media of e-mail in de vorm van tekst, gesproken bericht, foto of een video. Het personage kan zich ook in de fysieke wereld manifesteren. Ontmoetingen met andere deelnemers en acteurs kunnen de illusie geven dat het personage werkelijk echt is. Of de deelnemer zich laten afvragen wie er nu werkelijk deelgenoot is van haar ervaring. Zo wil oneseconds voelbaar maken hoe snel en ongemerkt je deel uit kan maken van een systeem en hoe zo’n systeem zich kan aanpassen aan jouw beslissingen, door haar invloed op jou nog groter te maken en ontsnappen nagenoeg onmogelijk is.

In ons tweejarig ontwikkelingsproces voeren we een aantal experimenten uit met publiek om onze onderzoeksvragen, het concept en technisch plan aan te scherpen. Hiervoor zijn we op zoek naar plekken waar we zo’n experiment met ‘echte’ mensen zouden kunnen uitvoeren, evenementen, locaties en festivals die de uiteindelijke ervaring in 2020 in hun programma op willen nemen en partijen die geïnteresseerd zijn op een andere manier als sponsor, onderzoeker, maker, schrijver of impresariaat te ondersteunen.

Over oneseconds

Oneseconds heeft een fascinatie voor systemen en doctrines die langzaam, ongemerkt ons leven binnendringen en ons gedrag beïnvloeden. Denk aan smartphones, social media, slimme digitale assistenten en processen waar keuzes steeds meer worden aangedreven door artificiële intelligentie, algoritmes en data. Het werk wat ze maken ligt in een gebied waar performance, installatiekunst en games elkaar raken.

“In ons werk zijn we op zoek naar een vorm waarbij we een bezoeker totaal onder kunnen dompelen in een ervaring. Vaak bereiken we dit door de omgeving naar onze hand te zetten. In ons werk Het Spookhuis begon de ervaring in de wachtrij en bouwden we een duister doolhof waarin je wordt geconfronteerd met je grootste angst, jezelf. Met Het Wisselkantoor hebben we ons concept laten verweven in een festivalprogramma. De 55.000 bezoekers van Lowlands kregen willekeurig een rood of blauw bandje wanneer ze het festival betreden, zonder te weten waarvoor het diende. Ze konden naar Het Wisselkantoor om van kleur te wisselen. De aanleiding voor Het Systeem is een coproductie met VPRO Medialab: de immersieve experience Ellis, die we in het Van Abbehuis presenteerden tijdens de Dutch Design Week 2018. Ellis gaat over een geautomatiseerde toekomst waarin zorg moet worden verdiend, met behulp van slimme apparaten en apps die alles monitoren, observeren en registeren. De bezoeker kreeg een smartphone en koptelefoon en werd door middel van virtuele personages in een app en interactieve slimme apparaten zelfstandig door de kamers van het huis geleid.

Met Ellis ontdekten we de kracht van de smartphone als medium en virtuele personages als middel om een verhaal te vertellen. Door gebruik te maken van digitale assistenten, een app, berichten, en notificaties voelde de ervaring realistisch en toegankelijk omdat de bezoekers al vertrouwd zijn met deze systemen. De ervaring was volledig geautomatiseerd met behulp van locatiebepaling en slimme apparaten in het huis. Hiermee konden we met met Ellis een individuele ervaring geven die dezelfde intensiteit van ons eerder werk behield, maar nu zonder acteurs.”

Meer informatie

Nieuwsgierig geworden? Kijk ook eens op oneseconds.com. Ben je op de één of andere manier geïnteresseerd? Mail naar sebastian@oneseconds.com of bel 06-13155695 om een afspraak te maken.