MAKERS Marte Boneschansker

Subsidie Nieuwe Makers 2018-2019

Marte Boneschansker studeerde in 2013 af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie en verbond zich na haar opleiding aan Het Huis Utrecht voor onderzoek en verdere ontwikkeling van haar makerschap. Dit partnerschap resulteerde in een Nieuwe Makersregeling van Fonds Podiumkunsten vanaf januari 2018.

In haar eerste onderzoeksperiode richtte Marte zich op kluizenaars. Aan de hand van de geschiedenis van de Utrechtse kluizenares Suster Bertken (1427-1514) onderzocht Marte een persoonlijke vraag: Hoe leer je goed alleen te zijn? Zijn we ooit nog alleen en kunnen we dit nog zijn in deze tijd? Hoe ziet een moderne kluizenaar eruit? Marte ontwikkelde uit dit onderzoek de intieme een-op-een voorstelling Iemand komt van binnen, die in het voorjaar en de zomer van 2016 te zien was in Theater Kikker en op Over het IJ Festival, Theaterfestival Boulevard en Spoffin. In oktober 2017 speelde de voorstelling de internationale versie in Helsingør (DK).

In het najaar van 2016 had Marte samen met Vincent Brons en Eva van Manen de regie in handen van de tweede editie van Club Éclectique. Zij ontwikkelde hier het concept voor Bühne Bisoux, een theatraal tijdschrift rondom een theateridool (pilot Davy Pieters). De Bühne Bisoux keerde terug op het Fringe Festival in september 2017.

Sinds januari 2018 werkt Marte aan haar eerste voorstelling binnen de Nieuwe Makersregeling: BLOOSBLOOS gaat over datgene waar we het niet over hebben. Over sensuele pleziertjes zoals met je hand in een zak met rijst glijden of een ijsklontje op je borst laten smelten. Over versieren, versierd worden en ergens naar verlangen. Voor BLOOS trekt Marte door heel het land om tientallen vrouwen tussen de tien en de honderd te interviewen over sensualiteit en intimiteit. Gelegen in een eenpersoonsbed luister je naar één van deze vrouwen. Ieder bed vertelt een ander verhaal en je kunt meerdere bedden achter elkaar bezoeken. BLOOS is lichamelijk, sensueel, open: een totaalervaring zonder gêne.

BLOOS is op 13 juli 2018 in premiere gegaan op Over het IJ Festival en was daarna nog te zien op Theater Aan Zee, Theaterfestival Boulevard, Spoffin, Gaudeamus Muziekweek en het Uitfeest Utrecht.

Marte Boneschansker:
“Bij Het Huis Utrecht is er veel ruimte voor jonge makers en initiatieven. Dit is een plek om iets te proberen/onderzoeken en verder uit te diepen. Een plek om te groeien. En niet in de laatste plaats, een plek om op een prettige wijze kennis te maken met programmeurs en publiek.”

In de zomer van 2019 werkt Marte in Het Huis Utrecht aan haar nieuwste voorstelling TOURIST. Meer informatie over de voorstelling en tickets voor de try-out en première vind je hier. Een preview van TOURIST is te zien op het Uitfeest op zondag 15 september in Utrecht.