MAKERS Marjolein van der Meer

30 mei t/m 8 juni 2018 & 13 t/m 25 februari 2020

Marjolein van der Meer studeerde woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van AP Hogeschool Antwerpen. Ze maakte verschillende korte voorstellingen bij de productiehuizen Frascati, de Brakke Grond (residentie) en Productiehuis Rotterdam. Haar werk bevindt zich op het snijvlak van spoken-word, muziek en theater. Door zang en de klank van taal te gebruiken probeert ze een wereld op te roepen net buiten de onze, van waaruit zowel wegdromen als reflecteren mogelijk is. Vóór Grimm maakte ze verschillende versies van haar eigen La Dolce Vita, op basis van een zelf geschreven tekst. Samen met Raymond Deirkauf vormt ze de band I, poor Romantic, waarin Marjolein zich laat inspireren door literaire teksten voor electronische muziek. Gertrude Stein, Dylan Thomas en recent ook de sprookjes van Grimm vormden de bron. Ook maakte ze verschillende podcasts (samen met de journalist Emma Meelker) en radiodocumentaires, die werden uitgezonden op de website van nrc next en Hollanddoc.

Haar eerste residentie in 2018 was haar onderzoek een uitwerking van een innerlijke dialoog, met de bedoeling daar personages en patronen in uit te werken die een connectie hebben met ons dagelijks leven, de politiek en de actualiteit. Tegelijkertijd moet het een persoonlijk stuk worden. Marjolein wil dat het stuk iets zegt over haar kijk op de wereld. Haar werkwijze is vooral gebaseerd op klank en gesproken woord. Dit zal ze in dit onderzoek voortzetten.

Tijdens haar tweede residentie bij Het Huis in 2020 zoekt Van der Meer naar een mengvorm tussen toneel en een bepaalde muzikaliteit, die zich onder andere uit in onderzoek naar tekstbehandeling en ritme. In haar nieuwe onderzoek staat meerstemmigheid centraal: op basis van stemopnames componeert Van der Meer een geheel waarbij de diversiteit van accenten, kadans, timbre en spraakritme de hoofdrol speelt. Hoe arrangeer je een groepsdynamiek?

Wil je meer info over Marjolein van der Meer?
Website / Instagram

Foto door Salih Kilic