MAKERS Joske Koning

6 maart t/m 8 april 2018

Joske Koning (1989) is actrice, zangeres en theatermaakster. Ze studeerde in 2011 af aan de acteursopleiding van Toneelacademie Maastricht en in 2014 aan T.I.M.E.: master muziektheater van het Koninklijk Conservatorium en de Veenfabriek. In haar werk vertrekt ze vanuit haar persoonlijke verhaal, waarin hechten en onthechten de rode draad is. Geïnspireerd door filosofe Martha Nussbaum onderzoekt Joske de mechaniek van grote emoties die hierdoor ontstaan.

In de zomer van 2019 werkte Joske aan haar nieuwe voortselling DogWoman. DogWoman is een messscherpe en mogelijk helende voorstelling over de vraag of je kunt breken met je ouders. Kan je je losmaken van je ouders? Welk proces gaat er vooraf aan zo’n ingrijpende keuze?

“Het lichaam liegt niet. Het wil loyaal zijn en tegelijk eigen baas blijven. Wordt het gekwetst verzet het zich, is het kwaad dan jankt het en wordt het bevrijd dan zuigt het zich vol lucht. De connectie met mijn lichamelijke waarheid is mijn kracht. Het drama zit in mijn kop, zodra ik die waarheid kenbaar moet maken.” -Joske.

Joske heeft een bijzonder talent om het autobiografische in een interessante theatrale vorm te gieten, en zo de vorm van een egodocument te ontstijgen.” Marijn Lems, dramaturg van Het Huis Utrecht

In haar eerdere residentie, die onderdeel was van het maaktraject voor de voorstelling Wat ik nog weet, probeerde Joske de juiste brief aan haar moeder te schrijven. Ze poogt zo een nieuw begin te maken in hun bevroren relatie. Haar medespeler is een levensgrote sculptuur die ze draagt en demonteert, waarin ze wegkruipt etcetera. Woede staat in deze solovoorstelling centraal. Via de brieven probeert Joske deze emotie te begrijpen en vraagt ze zich af hoe ze, eenmaal woedend, kan komen tot een hoopvolle toekomst. Door zichzelf uit te leggen poogt ze haar kwetsing te begrijpen, te overkomen, zich er buiten te plaatsen en zich te verplaatsen in de ander. De wirwar die ze ontdekt en die haar dreigt te overwoekeren probeert ze te dragen, te snoeien, te koesteren of achter te laten.

Joske wordt gecoacht door schrijfster Eva Jansen Manenschijn. Beeldend kunstenares Iris Box ontwikkelt tijdens deze residentie sculptuur en toneelbeeld.

Over Eva Jansen Manenschijn (1991) studeerde in 2014 af aan de HKU, writing for performance. Met haar afstudeermonoloog On all fours won ze de ITS’ playwriting Ro theater award.
Ze schrijft voor verschillende gezelschappen/productiehuizen, zoals o.a. Ro Theater, Bellevue Lunchtheater, Het Concertgebouw Amsterdam, RAST/ Ada Ozdogan Metin, Festival Karavaan, M31Foundation/Robin Coops, Meral’s Harem, De Tekstsmederij en Stichting Buitenkunst. Haar toneelteksten verschenen bij De Nieuwe Toneelbibliotheek en The International film&theatre bookshop. Op dit moment werkt Eva aan haar nieuwe toneelstuk Eindtij dat ze ontwikkelt bij Productiehuis Zeelandia. In april 2018 gaat de door haar geschreven voorstelling Niemandsland (door Bellevue Lunchtheater ) op tournee.

Over Iris Box (1987) studeerde in 2010 af aan de fotografie opleiding van de Koninklijke Academie Beeldende Kunst.  Ze won in 2009 de tweede prijs op de Photoprize Hollands Diep, en in 2010 de Photo Academy Award Multimedia Prize. In 2017 studeerde ze af aan het Sandberg Instituut, waar ze zich specialiseerde in architectonische installaties. Iris Box maakt foto’s, installaties en video’s in een poging de consequenties van tijd te ontrafelen.