MAKERS Jelena Kostić

In Oktober in residentie: de Nederlands-Servische choreografe Jelena Kostić

Sinds ze in 2008 startte met het maken van theatrale dansvoorstellingen, bouwt Nederlands-Servische choreografe Jelena Kostić zorgvuldig aan een kritisch, sociaal-maatschappelijk geladen repertoire. 

Werkend met aangrijpende thema´s zoals vervreemding en geborgenheid, kuddegedrag, eigenbelang, opoffering, uitsluiting en omarming, observeert Kostić menselijk gedrag in al zijn facetten. Haar dansers transformeren zich tot filmische karakters, ondergedompeld in hun rol als acteurs.

Op het podium ondergaan ze tegenstrijdige emoties, waarmee ze het uit hun comfortzone trekken. In Kostić eigen woorden: ‘In plaats van bewegingen en passen, geef ik mijn dansers personages.’

In haar vorige voorstelling, het ontroerende The Bold, The Bound & The Brittle, nodigde Jelena Kostic vrouwen uit een voordracht te houden over een kwetsbaar maar krachtig moment uit hun leven. Tijdens haar residentie bij Het Huis werkt Jelena aan haar nieuwe voorstelling (UN)BOUND en vervolgt ze haar zoektocht naar de kracht en kwetsbaarheid van vrouwen. In (UN)BOUND onderzoekt zij wat het betekent om echt dichtbij te komen.

Unbound-wall-2
(UN)BOUND is een dualistische dansvoorstelling over langdurige relaties. Drie dansers in verbondenheid en afkeer, hun liefde net zo sterk als hun onderlinge weerstand. De dansers schieten van angst naar nieuwsgierigheid, van zelfstandig naar afhankelijk. Middenin deze wervelstorm van tegenstrijdige emoties betreden drie oudere koppels het podium. Zij geven met hun persoonlijke verhalen vol levens- en liefdeservaring de dansers en het publiek een confronterende blik op verleden en toekomst

(UN)BOUND gaat op 22 februari 2018 in premiere bij Theater De NWE Vorst, Tilburg
9 maart 2018 is de voorstelling te zien in Theater Kikker, Utrecht