MAKERS Igor Vrebac

15 t/m 28 april & 29 juli t/m 4 augustus 2019

Igor Vrebac (1986, Bosnië en Herzegovina) studeerde als performer en maker af aan de Mime opleiding. Nadat hij te zien was in diverse tv-series, voorstellingen en films maakte hij een drieluik rondom gender en identiteit. Macho Macho (2016) won de Dioraphte Best of Amsterdam Fringe award en was een internationaal succes. Landelijke tournees van TRÆNS (2017) en HEROES (2018) volgden, net zoals een nominatie voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen (2018).

Afgelopen jaar werkte hij aan een korte film met Bas de Brouwer, een video-installatie met Lotte Stalman bij Het Huis Utrecht en onderzoekt hij zelfliefde als mode voor Fashionclash Maastricht.

Zijn werk wordt gekenmerkt door de belichaming van het uithoudingsvermogen. De langdurige bewegingen die constant aan het transformeren zijn, nemen de toeschouwers langzaam maar zeker mee in een verhaal dat fysiek ervaren wordt. Hiermee bevraagt hij op een kinetische manier hun relatie tot thema’s zoals identiteit, religie en seks.

Evolution, baby
De natuur is ongerept, chaotisch en daardoor vaak seksueler dan we in eerste instantie ervaren. Deze voortdurende hofmakerij is het startpunt voor het (vorm)onderzoek waarbij theatermaker Igor Vrebac en filmmaker Lotte Stalman zich afvragen hoe ze natuurelementen kunnen inzetten om deze sexappeal van Moeder Natuur te herkennen en te ervaren? Hoe kunnen ze de toeschouwer meevoeren naar een lichamelijke plek van opwinding en extase? Dit doen zij d.m.v. videogebruik in de theaterzaal waarbij een installatie het einddoel is.

Het onderzoek dat de werktitel Evolution, baby draagt, is onderdeel van Igor’s langdurige proces naar een verhouding tot de natuurlijkheid van onze seks en seksualiteit. Hij pluist dit thema verder uit in het kader van Het Atelier: een onderzoekstraject op locatie voor makers binnen Oerol en Over het IJ Festival.