MAKERS Floris van Delft

In ons pand aan de Amsterdamsestraatweg 150 werkte Floris van Delft in de eerste maanden van 2015 aan zijn project ‘Een bajesklant als buurman’. Hij deed dit op uitnodiging van Het Huis Utrecht in het kader van het project Hotspot ASW150.

Floris van Delft vroeg buurtbewoners aan en rond de Amsterdamsestraatweg in Utrecht wat ze zouden vinden van een ex-gedetineerde in hun wijk. Op basis van die gesprekken maakte hij twee theatrale avonden, op 19 en 26 maart. In een geïmproviseerde ‘rechtbank’ gingen vijf buurtbewoners met elkaar beslissen of een ex-gedetineerde in hun buurt mag komen wonen en onder welke voorwaarden. De ex-gedetineerde wordt gespeeld door een acteur die kleine scènes opvoert om de gedachten te prikkelen. Voorafgaand waren er twee avonden waarop Floris dieper in het thema dook. Met een aantal experts onderzocht hij waarom we straffen. De presentatiemomenten/rechtspraken waren toegankelijk voor publiek van binnen en buiten de buurt.

Bovenstaand onderzoek resulteerde in 2016 in de locatievoorstelling STRAF, premiere 12 mei gevangenis Wolvenplein, Utrecht. http://www.ad.nl/utrecht/straf-theater-in-oude-gevangenis-wolvenplein~ad59d40c/

Van Delft heeft vanaf 2017 zijn eigen gezelschap ‘Wat We Doen’:  https://watwedoen.nl/#watwedoen