MAKERS Firma Draak

16 t/m 27 maart & 14 t/m 19 april 2017 & 18 juli t/m 5 augustus 2018

Firma DRAAK is een theatercollectief dat bestaat uit Nick Bos en Mathieu Wijdeven, die beiden als performer afstudeerden aan de Toneelacademie Maastricht. Samen maken ze beeldende voorstellingen die de toeschouwer transporteren naar vreemde werelden en parallelle realiteiten.

Het werk van Firma DRAAK is licht filosofisch en zeer fantasierijk en doet in zijn low-tech aanpak en zijn ontwapenende oprechtheid aan het werk van Philippe Quesne en filmmaker Michel Gondry denken.
Volgens Firma DRAAK is de waarheid gekoppeld aan perspectief. We zitten als individu met onze neus zo dicht op onze eigen belevingswereld, geleid door onze eigen normen en waarden, dat we bijna vergeten dat er ook nog andere perspectieven zijn en dus ook andere waarheden.

Project Japanse meisjes

Op verschillende niveaus is het kruipen in de huid van iemand anders aanwezig. Firma DRAAK onderzoekt tijdens de residentie het fenomeen waar de mens mee lijkt doordrenkt. Het lichaam als verlengstuk van je innerlijke identiteit. Wat straal je uit? Klopt de buitenkant met de binnenkant? Hoe zit dat bij transgenders? Of Gothics? Met thema’s als ‘identiteit’ en ‘gender’ is dit onderwerp actueler dan ooit.

In de performance voorstelling Japanse meisjes gaan de twee performers Nick en Mathieu een volledige transformatie door en stappen ze in de huid van twee Japanse meisjes. Of misschien hetzelfde Japanse meisje? Jija Sohn is geboren in Japan en is voor haar dansopleiding naar Nederland gekomen. Ze is haar oude leven als ‘salarywoman’ ontvlucht en arriveerde in het ‘vrije’ westen. Tijdens het project Japanse meisjes, helpt Jija bij het onderzoek naar de transformatie. Het wordt een fysieke uitdaging. Wanneer je als man een vrouw ‘na ‘ doet, of als Nederlander een Japanner probeert te zijn, kan het al snel clichématig of plat worden. De mannen van Firma DRAAK willen het serieuzer nemen dan dat. Door te focussen op het oude leven waar Jija zich van heeft ontdaan, proberen ze met z’n drieën dit te overstijgen.

Tijdens een eerdere residentie in Het Huis Utrecht werktte Firma DRAAK  aan vooronderzoek voor de voorstelling: Ultimate Cube.