MAKERS Clara Garcia Fraile

7 t/m 18 januari 2019

Clara Garcia Fraile (Spanje, 1984) werd in Brighton opgeleid tot danseres, waarna ze haar kunstenaarschap uitdiepte met een bachelor in Interactive Media Design en een Master Theater aan Das Theatre in Amsterdam.

In het Verenigd Koninkrijk is de samenwerking in multidisciplinaire werken met Sam Pearson onder de naam Me and the Machine  ontstaan. Deze vruchtbare samenwerking duurde vijf jaar waarna Clara Garcia Fraile voor enkele jaren terug ging naar Spanje. Die tijd daar wijdde ze aan antiauthoritaire sociale projecten en politieke actie. Meer informatie daarover vind je op www.meandthemachine.co.uk.

In haar residentie in Het Huis borduurt ze voort op haar project The Love Stories Donation Desk, waarin mensen gevraagd worden om hun waargebeurde liefdesgeschiedenissen te doneren. De verhalen worden vervolgens ter beschikking gesteld aan mensen die ze nodig hebben: bij voorbeeld twee mensen die willen trouwen om een verblijfsvergunning te bemachtigen, maar niet echt een koppel zijn. Fraile gaat tijdens de residentie op zoek naar een gerbuiksklare-vertaling van het materiaal dat ze op deze manier de afgelopen 1,5 jaar verzameld heeft.

 

“Mijn recente werk is beschreven als poëtisch terrorisme, performatieve filosofie, politiek experiment of schattig anarchisme. Van theatrale apparaten tot schermwerken of liefdesbrieven, het is de wens om nieuwe voortvluchtige dramaturgieën van medeplichtigheid uit te werken, terwijl het autoritaire manieren om zich te verhouden tot de levende lichamen, beelden en ruimtes om ons heen, verstoort.”