Lotte Boonstra

Over de maker

Het werk van Lotte Boonstra begeeft zich op het grensvlak van theater, beeldende kunst en kostuumontwerp. Zij werkt graag met vervreemding en schoonheid in alledaagse situaties. Haar beelden zijn humoristisch, kleurrijk, absurd en poëtisch. Lotte Boonstra behaalde haar masterdiploma theaterkostuum aan de Koninklijke Academie in Antwerpen en werkt nu als kostuumontwerper en theatermaker. In haar performances en fotoreeksen laat zij figuren verschijnen in een stedelijke omgeving. Vaak zijn de gezichten van de spelers niet meer te zien, kostuum vormt het vertrekpunt. Eerder werkte Lotte in het collectief Het Aktiebureau en bedacht projecten zoals het Ruilrestaurant en maakte acts in de publieke ruimte. Na haar opleiding bestuurskunde en culturele economie aan de universiteit werkte ze twee jaar als freelance sociaal onderzoeker.

Over Vreemde Vogels

Op een bankje zit een man sinaasappelen te schillen, een meisje overspoelt zichzelf met gekleurde rietjes. Vier rode schoenen wandelen over het zebrapad en ondertussen lonkt een gele vogel op het grasveld.

Wanneer je op straat staat en je knijpt je ogen fijn. Dan kan je zien welke kleur de stad heeft. Soms is de stad een beetje saai. De gebouwen zijn grijs en mensen dragen zakelijke kleuren. Hoe zou de wereld eruit zien als iedereen gekleed ging als gekleurde bol? Of als iedereen alleen maar rood droeg? We hebben elk moment van de dag een grote hoeveelheid mogelijkheden. Elke seconde kan je kiezen een sprong te maken, je arm wel of niet uit te steken, heel hard te roepen. Toch handelen we vaak uit routine en in vaste patronen. Wat gebeurt er als je kleur loslaat in een grijze omgeving?

Vreemde Vogels is een performance op een vergeten stuk groen in het midden van een druk kruispunt. Verkeer stroomt voorbij terwijl een stem vertelt over kleuren en hun werking op mensen. Figuren verschijnen. Mengen zich met het dagelijkse leven op straat. Het publiek wordt in de war gebracht, speelt de jongen met de blauwe pet een rol of is dit een toevallige voorbijganger? En het geel van de bestelbus, toeval? Of net niet.

Vreemde Vogels is een humoristische en poëtische ingreep op het dagelijkse leven in de stad.

Tijdens de Makersdag 2018 is Vreemde Vogels te zien als videoregistratie.

Credits

Concept en Kostuum: Lotte Boonstra
Dramaturgie: Ingrid de Rond
Stem: Mats Vandroogenbroeck
Geluid: Aniek de Rooij & Willem Schonenberg
Cues: Hella Sluyters

Spel: Miguel Penaranda, Renata Lamenza, Chiel Boonstra, Lotte Littooij, Janna Boonstra, Charlotte Jacobs, Tom de Bruycker en Sebastiaan Mungersdorff

Begeleiding: Myriam van Gught, Alex Mallem en Inne Goris

Meer informatie

www.lotteboonstra.nl