Première solo voorstelling Joske Koning

DogWoman, de solovoorstelling van Joske Koning, (theatermaker vebonden aan Het Huis Utrecht) gaat op zaterdag 7 september 2019 in première tijdens het Amsterdam Fringe Festival. DogWoman gaat over de vraag ‘kan je breken met je ouders’? Joske Koning creëert een beeldende, op een Louise Bourgeois geïnspireerde, unheimische wereld, en onderzoekt in de voorstelling als dochter hoe ze zich tot haar moeder moet verhouden.

DogWoman

DogWoman is een messcherpe en mogelijk helende voorstelling over de vraag of je kunt breken met je ouders. Kan je je losmaken van je ouders? Welk proces gaat er vooraf aan zo’n ingrijpende keuze?
“Het lichaam liegt niet. Het wil loyaal zijn en tegelijk eigen baas blijven. Wordt het gekwetst verzet het zich, is het kwaad dan jankt het en wordt het bevrijd dan zuigt het zich vol lucht. De connectie met mijn lichamelijke waarheid is mijn kracht. Het drama zit in mijn kop, zodra ik die waarheid kenbaar moet maken.” – Joske.

In haar persoonlijke voorstellingen stelt ze scherpe vragen. Door haar unieke, interdisciplinaire taal overstijgt ze het egodocument. Haar werk ontroert, ontregelt en opent het gesprek.

Joske heeft een bijzonder talent om het autobiografische in een interessante theatrale vorm te gieten, en zo de vorm van een egodocument te ontstijgen.” – Marijn Lems, dramaturg van Het Huis Utrecht

 

Speeldata

Zaterdag 7 september • 21:00 – 21:50 uur, NewWerktheater (première)
Zondag 8 september • 18:30 – 19:20 uur, NewWerktheater
Donderdag 12 september • 19:30 – 20:20 uur, NewWerktheater
Vrijdag 13 september • 21:00 – 21:50 uur, NewWerktheater
Wil je bij haar voorstelling aanwezig zijn? Koop hier je ticket

Joske Koning x Het Huis Utrecht

Van 29 juli t/m 23 augstus heeft Joske aan haar nieuwe voorstelling DogWoman gewerkt in Het Huis Utrecht en op zaterdag 7 september gaat Joske met deze voorstelling in Première tijdens Amsterdam Fringe Festival in het NewWerktheater. DogWoman is een coproductie met Het Huis Utrecht.

Joske Koning (1989) is actrice, zangeres en theatermaakster. Ze studeerde in 2011 af aan de acteursopleiding van Toneelacademie Maastricht en in 2014 aan T.I.M.E.: master muziektheater van het Koninklijk Conservatorium en de Veenfabriek. In haar werk vertrekt ze vanuit haar persoonlijke verhaal, waarin hechten en onthechten de rode draad is. Geïnspireerd door filosofe Martha Nussbaum onderzoekt Joske de mechaniek van grote emoties die hierdoor ontstaan.

In Dogwoman wordt Joske gecoacht door schrijfster Eva Janen Manenschijn. Beeldend kunstenares Iris Box ontwikkelt de sculpturen en het toneelbeeld. Espen Hjort doet de eind regie.

Over Eva Jansen Manenschijn

(1991) studeerde in 2014 af aan de HKU, writing for performance. Met haar afstudeermonoloog On all fours won ze de ITS’ playwriting Ro theater award.
Ze schrijft voor verschillende gezelschappen/productiehuizen, zoals o.a. Ro Theater, Bellevue Lunchtheater, Het Concertgebouw Amsterdam, RAST/ Ada Ozdogan Metin, Festival Karavaan, M31Foundation/Robin Coops, Meral’s Harem, De Tekstsmederij en Stichting Buitenkunst. Haar toneelteksten verschenen bij De Nieuwe Toneelbibliotheek en The International film&theatre bookshop.

Over Iris Box

Iris Box (1987) studeerde in 2010 af aan de fotografie opleiding van de Koninklijke Academie Beeldende Kunst.  Ze won in 2009 de tweede prijs op de Photoprize Hollands Diep, en in 2010 de Photo Academy Award Multimedia Prize. In 2017 studeerde ze af aan het Sandberg Instituut, waar ze zich specialiseerde in architectonische installaties. Iris Box maakt foto’s, installaties en video’s in een poging de consequenties van tijd te ontrafelen.

Over Espen Hjort

Espen Hjort (1989) studeerde in 2016 af aan de regieopleiding in Amsterdam met de zeer geslaagde Hamlet bewerking. In NRC en De Groene Amsterdammer werd deze voorstelling “miraculeus” en “intrigerend” genoemd.
In het voorjaar van 2017 ging Espen samen met Mees Bormgan onder de vlag van Theater Utrecht in residentie bij Het Huis Utrecht. Deze residentie resulteerde in de de performance zonder woorden Goat Song.

Credits

concept en tekst: Joske Koning
eind regie: Espen Hjort
scenografe: Iris Box
tekstbegeleiding: Eva Jansen Manenschijn
productie: Annemarie Jansen
producent: collectief King Sisters
DOGWOMAN is een co-productie van Het Huis Utrecht en Stichting King Sisters