Residenties1

Het Huis Utrecht heeft het gehele jaar door theatermakers in residentie. Makers werken in de studio’s en kunnen ondersteund worden op zakelijk, productioneel en/of technisch gebied. Een residentie varieert van een week tot een aantal maanden. In residentie in deze periode zijn o.a. Jasper Vaillant, Wild Vlees, 100Hands, Marte Boneschansker, Joost van Wijmen, Espen Hjort, Sieger Baljon en Vinny Jones.

Het Huis Utrecht doet dit vanuit de overtuiging dat er ook binnen de podiumkunsten een plek moet zijn voor onderzoek. Een plek waar (jonge) makers aan kunnen kloppen met onderzoeksvragen, waar zij een signatuur kunnen ontwikkelen, waar zij werk kunnen presenteren, waar projecten tot stand komen voor en door makers en waar de ze een eerste contact met publiek opbouwen en hun skills en werk kunnen ontwikkelen zonder directe productiedrang.

Het Huis Utrecht begeleidt makers op diverse fronten maar het belangrijkste is dat het team van het Huis (aangevuld met een extern artistiek begeleider) de makers bevraagt en ruimte geeft voor onderzoek, fasering van gedachtes en vormen zonder dat hier een directe productiedrang op zit.Tijdens het onderzoekstraject organiseren de makers presentatiemomenten in Het Huis of in de publieke ruimte. Deze presentaties zijn vooral bestemd voor collega theatermakers en zeer geïnteresseerden.

De criteria die Het Huis Utrecht hanteert voor de selectie van makers zijn naast de artistieke kwaliteit, het leertraject wat men wil lopen, ondernemerschap en de relevantie van de maker in het maatschappelijke en culturele veld.