INHOUD Het Huis wordt Werkplaats voor onderzoek

Het Huis Utrecht start vanaf dit seizoen als residentieplek voor onderzoek en reflectie binnen de theater -en danswereld. Hiermee vult zij het gat in de infrastructuur waarin weinig tot geen plek is om je als maker zonder productiedrang te ontwikkelen.

Nederland heeft een rijk podiumkunstenlandschap dat ruimte biedt aan een groot aantal makers en projecten. De plek van artistiek onderzoek is daarin echter nog een ondergeschoven kindje: de meeste mogelijkheden voor podiumkunstenaars richten zich op het maken van een voorstelling met navenante eisen op het vlak van publieksbereik, waardoor de noodzakelijke ruimte voor experiment onvoldoende wordt gewaarborgd.

Fotocredit: Anna van Kooij | Collectief Elan(d)

Met name ontbreekt er in Nederland een toegewijde werkplaats waar kunstenaars zonder presentatieverplichting hun fantasie de vrije loop kunnen laten en zo hun artistieke signatuur kunnen ontwikkelen.

Het Huis Utrecht springt vanaf dit seizoen met volle overtuiging in dat gat, en presenteert zich als dè plek voor artistiek onderzoek binnen de podiumkunsten in Nederland. Als huis voor makers creëert de organisatie ruimte voor ontwikkeling, ontmoeting, reflectie en experiment. Het Huis organiseert zich hiertoe als een wendbaar instituut dat direct kan reageren op vragen van kunstenaars en op artistieke, maatschappelijke en politieke ontwikkelingen.

Vanaf september biedt de organisatie vanuit haar werkplaatsfunctie ruimte aan theater- of dansmakers die binnen een periode van enkele weken aan een of meer onderzoeksvragen werken. In hun zoektocht worden de makers door het volledige team van Het Huis ondersteund op artistiek, zakelijk, productioneel, technisch, logistiek en communicatie-vlak.

Elk half jaar maakt Het Huis een selectie uit onderzoeksplannen van geïnteresseerde kunstenaars, waarbij er een balans gezocht wordt tussen makers die aan het begin van hun ontwikkeling staan en ervaren makers die het eens over een totaal andere boeg willen gooien.

Heb jij in je artistieke praktijk nood aan een onderzoeksperiode? Neem dan contact op met huisdramaturg Marijn Lems op marijn@hethuisutrecht.nl.

REAGEER