Fiona Kelatow

Over de maker(s)

Fiona Kelatow (1991) is afgestudeerd als Docent Theater aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten te Zwolle. Zij is werkzaam als theatermaker en theaterdocent en werkt voor culturele instellingen zoals De Amsterdamse Jeugdtheaterschool, het Scheepvaartmuseum en jeugdtheatergezelschap Bontehond. Ze is projectondersteuner bij de leerlijn Kunst is Dichterbij dan je Denkt (KIDD) en ontwikkelt daar educatiemateriaal.

Joenoes Polnaija (1989) studeerde in 2013 af aan de Theaterschool Rotterdam. Sindsdien speelde Joenoes onder andere bij theatergroep DOX en in Nederlandse films en televisieseries. Hij had een rol in de film De Punt en was afgelopen seizoen te zien in de KRO NCRV series Petticoat en Het Schaap Ahoy. Binnenkort zal hij te zien zijn in de film Taal is zeg maar echt mijn ding. Aankomend seizoen speelt hij in What we don’t sea van Productiehuis Rotterdam. Joenoes spreekt regelmatig op lezingen over de Molukse cultuur en identiteit.

Susanne Visser (1989) is dramaturg en programmamaker en heeft onder andere gewerkt voor de Toneelmakerij,Theatermaker, het ITs Festival en jeugdtheater de Krakeling. Als projectleider van het Europese International Young Makers in Action begeleidde zij onder andere jonge en internationale theatermakers. Momenteel werkt zij als assistent programmering voor Schouwburg De Lawei en als moderator voor de Stadsschouwburg Amsterdam. Ook presenteert zij het radioprogramma Theatermakers.

 Over DENGAR

‘Dengar’ is Maleis voor ‘luister’.‘ Terwijl Joenoes melodieën laat klinken neemt hij je mee terug de schoolbanken in. We zien gesloten koffers van zijn opa terwijl Joenoes zijn toekomst in Nederland schetst. Van schepen vol specerijen naar stilstaande treinen. Wat betekenen de daden die zijn vader in het verleden heeft verricht vandaag voor Joenoes? Aan de hand van de geschiedenis van Nederland en de Molukken, die van zijn opa en zijn vader; vertelt Joenoes zíjn kant van het verhaal.

Het is inmiddels 66 jaar geleden dat Molukse gezinnen voet aan wal hebben gezet in Nederland. Het is dit jaar ook 40 jaar geleden dat de gijzelingsacties plaatsvonden. Deze acties zorgen vaak voor een eenzijdige representatie in de media en een negatieve beleving in de samenleving over Molukkers. Maar de Molukse geschiedenis is ook een Nederlandse geschiedenis en Joenoes is niet alleen Molukker, hij is ook Nederlander.

Theatermaker Fiona Kelatow en muzikant en acteur Joenoes Polnaija horen beide tot de derde generatie Molukkers in Nederland. Met DENGAR willen zij een brug slaan tussen het verleden en het heden en vertellen wat niet verteld wordt. De voorstelling DENGAR laat zien hoe een derde generatie worstelt met de huidige beeldvorming over Molukkers en wil een ander geluid laten horen en op deze manier een completer verhaal bieden. Het is de hoogste tijd dat deze geschiedenis en actuele vraagstukken voor het voetlicht komen.

Credits

Concept & Regie: Fiona Kelatow
Spel & Muziek: Joenoes Polnaija
Dramaturgie & Productie: Susanne Visser

DENGAR is gesubsidieerd door het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) en Stichting ICCAN

Met dank aan: Monique van Hinte en Tijmen Kroon

Meer informatie

DENGAR op Facebook