Dicht Op De Huid #1: (nieuw) radicaal feminisme

Op 16 oktober trapte theatermaker, regisseur en huismaker Espen Hjort de allereerste editie van Dicht Op De Huid af met het thema (nieuw) radicaal feminisme. Dit deed Hjort met zijn performance SCUM/TUIG en met een column van Persis Bekkering. In de nieuwe programmaserie Dicht Op De Huid tonen onze Huismakers ( theatermakers verbonden aan Het Huis Utrecht) hun nieuwste voorstelling en nodigen ze gasten uit om dieper op de thema´s van hun werk in te gaan. 

Eerste editie – Dicht op De Huid van Espen Hjort over (nieuw) radicaal feminsime
Welke rol kan het radicale feminisme spelen in het creëren van een betere wereld? Tijdens deze eerste editie van Dicht Op De Huid nam theatermaker en huismaker Espen Hjort je mee in de wereld van kunstenaar en feministisch activist Valerie Solanas.  Espen toonde zijn voorstelling SCUM/TUIG, gemaakt met studenten van ArtEZ Toneelschooldie deels is geïnspireerd op Solanas’ beroemde manifest (https://en.wikipedia.org/wiki/SCUM_Manifesto). Espen Hjort: “De avond was geïnspireerd op Valerie Solanas en haar manifest. Een belangrijke drijfveer in haar meestal keiharde, rationele manifest is het verlangen naar een wereld waar emotie en intimiteit de boventoon voert.

In de woorden van Valerie Solanas: In werkelijkheid heeft de vrouw de functie om op onderzoek uit te gaan, te ontdekken, te bedenken, problemen op te lossen, grappen te maken, muziek te maken — allemaal met liefde. Met andere woorden, om een magische wereld te creëren.

Experience performance Making Spells.
De avond begon met de experience performance Making Spells. De performance ’ nam ons mee naar een wereld van diep gevoel en verwondering. Een magische choreografie van stem en geluid. In een betoverende ervaring van 15 minuten maakten de artiesten een esoterische compositie. Via melancholische stemmelodieën, beklijvende synths, sfeervolle omgevingen, organische build-ups en onverwachte transformaties vieren ze de intuïtieve benadering van muziek maken en daarmee de magie van samenwerking.

 

Performance SCUM/TUIG van theatermaker Espen Hjort
“Love cannot flourish in a society based on money and meaningless work”

Na de performance Making Spells keken we naar de performance SCUM/TUIG, gemaakt door Espen Hjort. Espen: “Wat als de samenleving je geen andere opties biedt dan een saai en onderdrukt bestaan? Willen we leven zoals we leven? Kunnen we een nieuwe wereld maken? Dit zijn centrale vragen in het SCUM-manifest van Valerie Solanas, vooral bekend om haar pleidooi voor het uitroeien van alle mannen. Wat is de relevantie van haar visie vandaag? Vanuit het idee dat Valerie Solanas ons degelijk iets te vertellen heeft heb ik deze avond samengesteld, als een herdenking met een blik op de toekomst.

 

Persis Bekkering, feministisch schrijver 
Tijdens de eerste editie van Dicht Op De Huid gingen we dieper in op het thema (nieuw) radicaal feminisme. Dit deden we met een column die werd geschreven en voorgedragen door Persis  Bekkering. Haar column ging over de relatie tussen feminisme, radicaal activisme en geweld en over de rol die radicaal feminisme in de huidige samenleving speelt of zou moeten spelen. Was je er nou niet bij en ben je benieuwd naar deze column, of wil je hem nog even rustig nalezen? Dat kan hier: Voordracht Het Huis Utrecht – Persis Bekkering

Dicht Op de Huid, de programmaserie
In Dicht Op de Huid tonen theatermakers verbonden aan Het Huis Utrecht hun nieuwste voorstelling en nodigen ze gasten uit om dieper op de thema´s van hun werk in te gaan. Spannende avonden waarop je een voorstelling kan zien én met de maker en de andere bezoekers in gesprek gaat over boeiende onderwerpen: dat is Dicht Op De Huid.

Tweede editie Dich Op De Huid van Marjon Moed, over singel zijn.
Op 20 november is Status van Marjon Moed te zien. Op basis van de documentaireserie Single, die Moed voor BNNVARA maakte, presenteerde ze op het afgelopen Café Theater Festival deze muzikale performance over wat het betekent om als single door het leven te gaan in een wereld waarin stellen (nog) de norm zijn. Is het idee dat het een probleem is om single te zijn niet aan heroverweging toe?

Credits SCUM/TUIGRegie: Espen Hjort, Productie ArtEZ Toneelschool, Acteurs: Esther van Steenis, Remy Meeuwsen en Derron Lurvink.