INHOUD Building Conversation: bijzondere gesprekken in roerige tijden

Building Conversation komt terug naar Utrecht. Rondom de verkiezingen organiseren Building Conversation en Het Huis Utrecht vier bijzondere gesprekken in het Stadskantoor. Deze gesprekken worden via vier verschillende technieken gevoerd.

Cobie de Vos (directeur van het Huis) en Jonathan Offereins (ex-programmeur van Het Huis) namen in 2014, na de vier mei herdenking, deel aan twee van deze gesprekken: Het gesprek zonder woorden en het Socratische gesprek. Hieronder vertellen zij hun bevindingen.

“Met z’n zevenen daalden we voorzien van een stoel af naar een van de werfkelders aan de Oude Gracht, een mooie witte ruime kelder waar we gevraagd werden onze stoel neer te zetten. Het werd een kring: niet te dicht maar ook weer niet te ver van elkaar. De ogen moeten goed zichtbaar zijn, zij zijn het communicatiemiddel van de avond. We spraken af 1 uur en 20 minuten met elkaar in gesprek te gaan zonder woorden. Maar hoe doe je dat? Vooral de lengte is bepalend. Het eerste half uur is het onwennig om iemand zo bewust in de ogen te kijken. Hoe spreek je elkaars taal, waar heb je het over? De gesprekken werden gedurende het verstrijken van de tijd steeds langer en intenser. En waar hebben we het over gehad met elkaar? Over onszelf, wie we zijn, hoe we kijken, wat we durven en wat niet. Mooie gesprekken!”

“Het Socratische gesprek is een onderzoeksgesprek naar een bepaalde vraag die gezamenlijk bepaald kan worden of bij voorhand al vast ligt. In dit geval bleven we bij het thema van de dodenherdenking: Welke plek geven we daders? Door een persoonlijke casus van een van de deelnemers wordt deze vraag concreter gemaakt. Na een aantal casussen verkend te hebben werd gekozen voor het verhaal van mezelf over een bezoek aan Srebrenica. Daar werd mij, als Nederlander, door een Bosnische gids de schuld gegeven van het feit dat zijn vader en broer bij de genocide om gekomen waren.

Dit leidde tot een gesprek over schuldgevoel en verantwoordelijkheid. Een schuldgevoel kan verlammend werken en onterecht zijn, als je het kunt veranderen in het nemen van verantwoordelijkheid kun je actief dingen veranderen. Bovendien zijn schuld hebben en een schuldgevoel ervaren twee verschillende dingen. Daarbij kwam de vraag of we verantwoordelijk zijn voor daden van een staat waar we toevallig toe behoren? Hierover liepen de meningen uiteen, je hebt de verantwoordelijkheid om als Nederlander je juist in dit publieke debat te mengen vond iemand, collectieve schuld is een barbaars idee, je bent enkel verantwoordelijk voor je individuele daden vond een andere deelnemer. Afsluitend kwam iedereen met een eigen antwoord op de vraag welke plek we daders geven. Elke deelnemer zal na deze ervaring daderschap en schuldgevoel met andere ogen bekijken.”

Building Conversation is op 9 maart, 14 maart, 16 maart en 23 maart op het Stadskantoor Utrecht. 18.00- 22.00 uur, inclusief maaltijd. Aanmelden kan via de link

REAGEER