Anne Leijdekkers

Over de maker

“Als scenograaf kijk ik naar hoe de kijker kijkt. Vaak word ik verrast hoe die kijk wordt gevoed door het menselijke perspectief op de wereld. Hierdoor confronteer ik mensen maar al te graag met een nieuwe of andere kijk op een wereld die door de ogen van verschillende niet-menselijke perspectieven oneindig opnieuw te ontdekken valt.

Momenteel ontplooi ik me binnen de master Scenography (HKU) als iemand die gebruik maakt van theatrale vormen, maar daarmee juist niet het theater als omgeving aan wil doen. De projecten die ik uitvoer bevinden tussen hetgeen wat al is, om zo altijd die wrijving van de bestaande omgeving en een nieuwe kijk daarop te kunnen loslaten. Dit kan zich uiten rond historisch erfgoed of de natuur, maar ook hele dagelijkse en bekende omgevingen die we vaak zo goed denken te kennen.”

Over The Expectations of a Chair

Het Huis staat er vol mee, objecten die samen en met ons de ruimte delen. We zouden al snel aannemen dat die objecten daar eeuwig stil kunnen staan, wachtend tot ze gebruikt worden, wachtend tot ze verplaatst worden.

Maar de objecten worden aan dezelfde elementen blootgesteld als wij, zoals tijd, verandering en beweging. Om een nieuw perspectief te bieden op de objecten die aanwezig zijn in Het Huis, zet ik beweging in om met onze verwachtingen aan de haal te gaan. Beweging is een belangrijk element in het genereren van affiniteit, omdat het wordt gezien als het fundamentele kunnen van iets wat leeft. Door beweging kunnen we anders kijken naar de dingen en ze wellicht beter gaan zien.

Tijdens de Makersdag bevinden de bewegende objecten zich in de ooghoek van de kijker, zodat ze voelen als willekeurige momenten die bijdragen aan een geleidelijk veranderende ruimte. Juist dat zich er dingen voordoen buiten het oog van de mens, laat inzien dat de ruimte ook zonder hen bestaat en leven kent.

De invulling van dit project is volledig ingesteld op Het Huis als omgeving en bevindt zich in een onderzoekende fase.

Credits

Concept en uitvoering: Anne Leijdekkers
Technische ondersteuning: Gijs Leijdekkers
Met dank aan: Tjallien Walma van der Molen en Henny Dörr

Meer info

www.anneleijdekkers.nl