Online residentie Amanda Palma

Van 17 t/m 27 augustus was documentairemaker Amanda Palma in residentie-op-afstand bij ons in Het Huis: vanwege de coronamaatregelen kan ze niet fysiek naar Utrecht komen, maar gedurende deze weken ondersteunen we haar onderzoek via Skypegesprekken met artistieke feedback.

De Braziliaanse documentairemaker Amanda Palma won vorig jaar de Next Best Fringe Award met haar performance #taitiria. In de voorstelling projecteerde Palma landschapsbeelden van haar thuisland op haar eigen lichaam, terwijl ze een reinigingsritueel in de vorm van een choreografie uitvoerde. De prijs stelde haar in staat om in Het Huis verder te werken aan de voorstelling, om deze tijdens de aankomende editie van het Fringe Festival Amsterdam opnieuw te tonen.

De performance is bedoeld als een genezing voor een getroebleerd land. Door de schoonheid van de Braziliaanse natuur te contrasteren met beelden van het fascistische regime van Jair Bolsonaro tracht Palma een persoonlijke vorm te geven aan de chaos die het land beheerst. Door terug te grijpen op oeroude rituelen en dansvormen tracht ze haar binnenwereld en de gewelddadige realiteit bij elkaar te brengen.

Amanda wilde documentaire-theater, live lichaamsprojectie en de betrokkenheid van het publiek verder verkennen en in #taitiria combineren. “Met woorden en beweging deel ik wat ik heb geleerd in mijn ervaring met het documenteren en interviewen van talloze mensen met de meest verschillende achtergronden.”

De nieuwe versie van #taitiria was online te zien op de openingsavond van het Fringe Festival op 3 september.